Maak jouw wijnreis onvergetelijk!

17 april 2024 in
Maak jouw wijnreis onvergetelijk!
WijnInZicht, Peter Cattersel

Het gezegde "reizen is driedubbel plezier" is er niet voor niets: de voorbereiding, het avontuur en de herinneringen bezorgen samen een onvergetelijke ervaring. Het eerste plezier is: Hoe pak je het aan? De sleutel tot een memorabele wijnvakantie is goed voorbereiden. Ik heb 8 handige en praktische tips verzameld.

1. Is wijn de focus van je vakantie? Of trek je eruit met familie en wil je een paar wijnervaringen combineren met je reis. Belangrijk om je prioriteiten juist te kiezen.

2.  Waarheen? Start met de  wijn die je thuis euforisch maakt. Lust je graag Chianti, Toscane is dan een mooie keuze. Koele wijnregio’s zoals Galicia of Savoie zijn ideaal als je van frisse wijnen houdt. Maak je een familie reis, kijk dan even rond welke wijnstreken in de buurt liggen. Haast alle wijnregio's zijn  gastronomisch, met mooie natuur en leuke cultuur attracties.

3.  Voorbereiden: Internet is een gigantische bron van informatie over wijnregio’s inclusief wijnroutes, belangrijke wijncentra en toelichting over druiven, wijnstijl, appellaties en domeinen. Meer diepgang vind je in boeken als “The world Atlas of Wine” of “Larousse wijn Encyclopedie”, dikwijls ondersteund met kaarten. Met gidsen als “Wijnland Duitsland” of “Ontdek Piëmonte” van Gido van Imschoot voel je zelfs de wijnbeleving. Vraag ook advies aan je lokale wijnhandelaar. 

“Naast wijnen zijn er vaak wijnmusea of wijnbelevingscentra in regio’s. Check het even!”  

4.  De logistiek verschilt niet veel van een normale reis. Je boekt accommodaties zoals hotels en restaurants of bij de wijnboer. Kies of je reist met de auto, trein of vliegtuig… En, wil je wijn meebrengen? Binnen de EU mag je max. 120 flessen (75 cl) meebrengen met de auto, maar helaas niet met de trein of vliegtuig.

“Bekijk online even de wijnkaart, voor je boekt.” 😉

5.   Verken, ontdek, geniet  Er is maar één plek om jouw favoriet op te zoeken, en dat is de wijnboer zelf. Het persoonlijke contact brengt zoveel meer. Sommige domeinen hebben tevens historische kelders of moderne top architectuur, wel leuk voor je metgezellen. Zoek de website van jouw wijnboer, en voilà, je hebt al één bezoekadres. 
Elke appellatie heeft een eigen wijnstijl of terroir. Zoek naar info van wijnhuizen die als referentie beschouwd worden. Proef de wijnstijl van deze wijnhuizen en hoor hun verhaal, je leert snel de unieke kenmerken van de regio kennen.  Wandel naar hun wijngaarden en ervaar de “plek” waar je favoriete wijn geboren is. 
En nu... op naar de volgende wijnboer!

“Maak altijd vooraf een afspraak met het wijnhuis, per email of telefoon!”

6.  Beperk… Het is verleidelijk om een hele wijnstreek te verkennen, maar beperk je tot een kleiner gebied, met wel een intensere beleving: wandel, ontdek en geniet van verborgen pareltjes. Je kunt immers altijd volgend jaar terugkomen!

Is wijn je reisfocus, beperk je proefsessies tot maximaal 3 of 4 per dag. Wissel het proeven af met andere toeristische activiteiten. Staat wijn niet centraal; enkele bezoekjes tijdens je vakantie volstaan.

7.  Blijf nieuwsgierig, verdwaal…

Overnacht je in een hotel, dineer je in een restaurant en proef je er een echte favoriet? Vraag advies aan de sommelier over de lokale wijnen én waar de wijnboer gevestigd is. Zo ontdek je nieuwe, onverwachte toppers.

“Breng je wijn mee? Check of de lokale prijs goedkoper is dan in België.”

Voor de meeste vakantiegangers is een vakantie pas echt geslaagd als je naast het ontdekken van lekkere wijnen, ook geniet van bezienswaardigheden en leuke plekjes. (tweede plezier)

Terug thuis kan je samen, bij een lekker glas meegebrachte wijn, herinneringen ophalen en dromen van je volgende wijnuitstap. (driedubbel plezier)