Januari 2016, wijnbusiness start nieuwe initiatieven

Januari 2016 is het startpunt voor vele nieuwe initiatieven, ook in de wijn business. Eerst even in het verleden kijken… 2015 was opnieuw een topjaar. Wereldwijd produceerde men meer dan 27,5 miljard liter wijn, een stijging van 2% tov. 2014. Italië is de grootste producent, gevolgd door Frankrijk en Spanje. Voor Europa geldt dat alle landen ongeveer gelijk bleven… De USA, als eerste land buiten Europa, staat op de vierde plaats. Opmerkelijk is dat Chili 23% meer produceerde als in 2014, dit door aanplant van nieuwe wijngaarden. Nieuw Zeeland daarentegen verloor 27% productie, deels te wijten aan klimaat en weer grillen. (Bron: OIV)

Maar wat zal 2016 bieden.. Een paar opmerkelijke nieuwe initiatieven:

  • OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Frankrijk) is de belangrijkste organisatie en research center ter wereld mbt wijn. 2016 is voor hen een cruciaal jaar, want ze gaan een drastische hervorming doormaken. Vooreerst gaat de communicatie en het verspreiden van kennis moderner worden, met een nieuwe website. Maar daarnaast wordt de klimaat verandering en “duurzame wijnbouw” een centraal werkpunt met meer aandacht voor biologisch verantwoorde wijnbouw en technieken.

 

  • 135211_m3t1w460h260q100v660_Weinlese_Winter_EisweinEn ja, we zijn in het begin van het jaar. Wist je dat ook in Europa er nu nog wijndruiven geoogst worden… voor Eiswein. Specialiteit in Duitsland en Oostenrijk: een zoete wijn, intens van smaak en uitzonderlijk lekker. Op 25 januari werden bij -7 °C de laatste druiven geoogst in Oostenrijk, volgens de lokale pers… (foto hiernaast)

 

  • De Iraanse overheid heeft beslist om het woord “wijn” te bannen uit alle (buitenlandse) boeken en publicaties. De overheid leest bijgevolg alle publicatie eerst, en geeft al dan niet toestemming. Vorig jaar zijn er 8000 publicaties toegestaan. Gelukkig leven we in België!

 

  • En 2016 is voor WijnInZicht.be het jaar waarin we onze eigen wijnopleidingen starten. Onze opleidingen in samenwerking met partners blijven doorgaan en vormen de ideale aanvulling om uw wijnkennis verder uit te breiden.

Wijnoogst 2016!

IMG_6344_woman_harvestingWe mogen niet vergeten dat in het zuiden van de wereld, de wijnoogst voor 2016 nu start. De oogst loopt normal van februari tot april, alvast eerste berichten:

– Australië: hier is de klimaatverandering letterlijk te voelen (bosbranden). Vele regio’s starten hun oogst vroeger dan normaal, en er is ook veel droogte. Toch zijn de kwaliteitsregio’s zoals Adelaide en Coonawarra zeer positief over 2016. Ze verwachten een mooie oogst met rijke aromatische druiven. Sauvignon Blanc (wit) en Shiraz (rood) worden vermoedelijk de “sterren” voor 2016.

– Zuid Afrika ziet in 2016 eveneens een trend naar vroegere oogst. De hete zomer met veel zon heeft in sommige streken de druiven letterlijk verbrand, vergelijkbaar met Europa in de zomer van 2015. Ook hier verwacht men een kwalitatieve goede oogst, vooral voor rood en voor wit Chardonnay en Chenin Blanc.

 

Foto's (lama's & wijnoogst zomer) 
(c) Wines of Argentina - Ignacio Gaffuri