2020… mooi afsluiten met lekkere wijn

Het eindejaar 2020 nadert nu snel. Een jaar om te vergeten? Misschien wel. Maar je hebt nu wel tijd om nieuwe wijnen te ontdekken en te proeven in je eigen bubbel of virtueel met vrienden of familie. Dit is anders, maar je zal ervaren dat je de wijnen intenser proeft… En er is dan altijd een onderwerp om over te praten:

“De kruiden in deze wijn doen mij wegdromen van zuiderse vakantiebestemmingen, niet schat?”

En, natuurlijk, een oproep om wijnen lokaal te kopen. Koop bij de wijnhandel in je buurt in plaats van de supermarkt. Of waarom niet ook eens een Belgische wijnbouwer proeven.

Print onderstaande tips af, en vraag ernaar in je favoriete wijnhandel.

Schuimwijn

Koop eens een Millésime Champagne, Champagne met een jaargang. Laat je adviseren door je wijnwinkel, maar probeer toch er eentje te vinden die minstens 8 jaar oud is, of ouder. Je kan voor een groot gekend Champagne huis gaan, maar vergeet niet dat er talloze kleinere Champagne makers zijn, die excellente Champagne maken. Iets duurder, maar dit jaar ‘moeten’ we thuis blijven, laten we dan samen genieten van dit extraatje. Vintage Champagnes (zo worden ze ook genoemd) kunnen als aperitief, maar ook als begeleider van een mooi (vis) voorgerecht…

Wit

Eet je met de feestdagen ook zeevruchten of kreeft? Dat verdient een klasse witte wijn (zie foto hoger). Droog en mineraal, strak als eigenschap. Bijvoorbeeld wijnen uit regio’s als Champagne, Chablis, Sancerre, Pouilly-Fumé..
Maar zoek ook buiten Frankrijk: Franciacorta (Italiaanse schuimwijn), Piemonte (op basis van Arneis druif), Torrontes (Argentinië), Albarinho (Noord Spanje en Portugal), Riesling (Alsace, Noord Italië, Duitsland), enz.             

we kijken,
we ruiken,
we proeven…
en we verwonderen!

Rood voor een ‘prikje’?

Hier kan je natuurlijk naar de klassieke (top) regio’s gaan zoals Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Rioja, Priorat (Spanje) , Cabernet Sauvignon uit Napa (USA of Zuid Afrika), Shiraz uit Barossa (Australië), Malbec uit Mendoza (Argentinië)… Maar, dit jaar kan je eens iets anders proberen. Zoek een lekkere rode wijn, die misschien in prijs zelfs goedkoper is dan de witte wijn hierboven. Drie (kleine?) Italianen als voorbeeld:

  • Pepita (een kleine Super Toscaan). Deze wijn wordt gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, zoals een Super Toscaan moet zijn… Aangevuld met een aantal lokale Italiaanse druiven. Geeft een bijzonder pittige, jong dynamische wijn. Fruit, kruiden, hout en net dat tikkeltje meer… Ideaal voor het betere vleeswerk tot wild. (prijs 15,45 €)
  • Etna Rosso (een kleine vulkaan). De Etna laat de laatste weken weer van zich horen met een aantal rookuitbarstingen… Tijd dus om een kleine vulkaan-wijn te schenken. De Etna is basis voor structuur en het complex karakter van de wijn. Mineraal, mooie intensiteit en vooral eindeloos toegankelijk en lekker. Gemaakt van uiteraard lokale Siciliaanse rode druiven. Met deze wijn wordt je feestmaal een (gratis) reis naar het zonnige Zuid-Italië… (prijs 17,50 €)
  • Nebiolo d’Alba (een kleine Barolo). Is dit de meest verfijnde van de drie? Ik weet het niet, daarvoor moet je ze alle drie zelf proeven. (Wat je uiteraard ook kan doen met oudjaar!) Maar het is wel de Nebbiolo druif die gebruikt wordt. En dat staat voor finesse én intensiteit én een mooi aroma boeket. Dit kleine voorbeeld laat je dromen van de grote broers Barolo of Barbaresco. (prijs 15,80 €)

Meer wijnen: zomerse wijnen , rode wijnen en schuimwijnen.
De meeste artikels bevatten referenties van wijnen. Veel leesplezier.