Als we niet op vakantie kunnen…

Een mooie plek, een terras zeven hoog aan de kanaalkom in Hasselt. Uitzicht over het water en de daken van de stad. Verbazend veel groen in deze Limburgse city. Het is weekend en alle werfmachines en straatverkeer liggen zo goed als stil. Mensen kuieren en genieten. Toch verlang ik nog steeds naar mijn geannuleerde buitenlandse vakantie. Te gevaarlijk wegens corona dus moet ik mijn staycation zelf invullen. Alvast 3 geslaagde pogingen

Limburg Maasvallei

Ik ontkurk een gekoeld Belgisch wijntje en schenk de heldergele drank is een Elzasglas. Ik hoop zo het gevoel van een retraite in eigen land te kunnen wegvegen. Doorheen het gecondenseerde glas zie ik dat de wijn licht pétillant is. Wanneer ik het glas hef om de aroma’s op te snuiven, ruik ik royaal het fruit zoals peer en citrus samen met een vleugje kruidigheid. Deze Pinot Blanc van wijndomein Aldeneyck is een pareltje in de mond met een lange afdronk. Ik zak wat dieper in mijn terraszetel en herinner mij mijn vakanties in de Alsace in Frankrijk. Deze lekkere Belgische pinot vraagt naar een tweede glas en doen mij zelfs verlangen naar een fris slaatje. Of wat dacht je van een bord met Belgische asperges of een dampende pot met mosselen.

Niets hiervan heb ik momenteel in huis. Ik nip dan maar opnieuw aan mijn glas want ik wil dit heerlijke gevoel niet zomaar opgeven. Misschien moet ik snel wat boodschappen gaan doen, op zoek naar verse ingrediënten voor een bijpassend heerlijk slaatje. Maar ik merk dat de fles bijna leeg is en het sluitingsuur van de winkels al gepasseerd is. Aan mijn virtuele vakantie komt hierbij een eind. Ik besluit om morgen een andere wijn te proeven, eentje die mij zeker en vast terugvoert naar mijn verblijf in het zonnige Piemonte of Toscane.


Vacqueras

Het is september, de dagen korten zienderogen. Vroeg opstaan lukt niet meer zo goed want de zon ontwaakt ook wat later dan in volle zomertijd. Toch kunnen de avonden nog genietbaar zijn. Zeker met een glaasje wijn bij de hand. Mijn slenteren gaat plots over in een versnelde pas richting wijnkast. Wat proeven we vandaag? Rood of wit? Vanmorgen kocht ik bij de keurslager een vers stuk lam. Limburgs lam, een uur geleden toegekomen en ontbeend. “Het kan niet verser op je bord verschijnen”, verzekerde de slager mij en hij sneed een royaal stuk voor mij af. Dit lamsgerecht kan pas echt volmaakt zijn wanneer ik er een Vacqueras uit de Côte du Rhône bij serveer.

Mijn keuze valt op een fles van het domein Saint Pierre jaartal 2015. Het etiket laat een degelijke wijn vermoeden en het liegt er niet om want de wijn zal later beloven wat hij ook moet zijn. Laat de wielrenners maar de Mont Ventoux moeizaam trotseren. Ik proef de invloed van de wind, de Rhônerivier en zijn terroir liever direct in mijn glas.

Het lam is subliem en zo mals als boter. Met pretoogjes kijk ik naar mijn bord, vervolgens naar mijn lekkere wijn. Kruidig, net wat het gerecht vraagt. De smaak van braambessen, rood fruit als kersen vermengd met bosgeuren en een vleugje zoethout. Deze avond kan niet meer stuk. Alhoewel… straks volgt de afwas. Giet mijn glas nog maar eens vol!


Piemonte – (B)langhé

Als de stilte roept, denk ik wel eens terug aan mijn wandelingen in Piemonte, Italië. Italië blijft een onverbiddelijk aantrekkelijk land. Niet alleen om de landschappen of de schitterende kunstcollecties in steden, die getuigen van een lang verleden. Maar ook om de gastronomie. Onbekommerd ronddwalen in de contreien van Alba om dan plots terecht te komen aan de ingang van een prachtig wijndomein. Voor de familie Ceretto is hun werk een passie waarvan ze het resultaat graag met u willen delen. Heerlijke wijn verbouwen is een kunst, net als het creëren van een smaakvol gerecht. In hun glazen “Cube” heb je een prachtig zicht over de heuvels, beplant met wijnstokken. De schoonheid en de ziel van hun land laat zich proeven in hun wijnen. De etiketten die de flessen sieren, zijn ontworpen door gekende kunstenaars.

De fles, die ik vandaag wil openen, heeft zo’n mooi etiket. Geen overdadig gebruik van kleuren maar toch een eyecatcher. Dat laat zich ook proeven in de smaken van mijn Langhe Arneis Blangé . Hier wordt een mens gelukkig van. Een witte wijn perfect passend bij anti-pasti. En ook treffend bij gegrilde vis, zeevruchten of een bord met scampi. Het resultaat van mijn proeven vertaalt zich in een mix van groen fruit vermengd met wat anijs.

Het is zalig genieten met deze wijn in de hand. Laat u verrassen door de smaken van een Arneis wijn uit Piemonte.