Hoe wordt wijn gemaakt?

31 januari 2023 in
Hoe wordt wijn gemaakt?
WijnInZicht, Peter Cattersel

Eerst dit… er zijn vele verschillende soorten wijnen, volgens sommige bronnen zelfs enkele honderden. Wij kennen natuurlijk wit, rosé en rood als drie soorten wijnen of “stille” en “schuimende” wijnen. Maar er is meer. In deze inleiding beperken we ons tot de basis van hoe wijn wordt gemaakt. Volgens de EU is de definitie van wijn “Wine shall be the product obtained exclusively from the total or partial alcoholic fermentation of fresh grapes, whether or not crushed, or of grape must“. Wijn wordt gemaakt van druiven of druiven-most.

Het "wijn maken"

  1. De wijnboer oogst de druiven uit de wijngaard.
  2. Men verzamelt de druiven, al dan niet geperst, in vaten. Het mengsel van gekneusde druiven met het (druiven)sap noemt met “druiven-most”.
  3. De wijnboer start de alcoholische gisting door gistcellen toe te voegen. Deze biochemische reactie tussen de gistcellen en de suiker in het druivensap maakt dat alcohol (ethanol) ontstaat en suiker verbruikt wordt. Hoe langer de alcoholische gisting duurt, hoe meer alcohol en hoe minder suiker (drogere wijn).
  4. Optioneel past men ook een malolactische gisting toe, om de zuren in de wijn te verzachten.
  5. Na de gistingen beslist de wijnmaker of hij de wijn verder wil laten rijpen (dit noemt men ook opvoeden) of de wijn na enkele weken/maanden zal bottelen en verkopen.
  6. Voor klasse wijnen zal de wijnproducent kiezen voor rijping op eiken vaten. Meestal kan men stellen dat de wijn in kwaliteit toeneemt met een langere periode van rijping. Uiteraard zal de wijnproducent regelmatig de wijn proeven om vast te stellen wanneer de wijn het best gebotteld en verkocht wordt.
  7. Men zal de uiteindelijke wijn samenstellen uit verschillende vaten (assemblage), gevolgd  door het bottelen al dan niet gefilterd (of geklaard).

Alle bovenstaande stappen in het proces geven aroma’s, smaak en structuur aan de wijn. Bijvoorbeeld fruitaroma’s komen meestal van de druif zelf, houtaroma’s door gebruik van eiken vaten en tabak aroma’s van vele jaren rijpen.

Hierbij vindt u enkele mooie animatiefilmpjes, die bovenstaand proces grafisch voorstellen. Klik op de tekeningen voor het starten van het filmpje. De filmpjes komen van bourgogne-wines.com .

witte wijn

rode wijn

schuimwijn