2023, wat een wijnjaar!

2 december 2023 in
2023, wat een wijnjaar!
WijnInZicht, Peter Cattersel

Het eindejaar, tijd om terug te blikken op de gebeurtenissen van afgelopen jaar. Naast onze eigen ervaringen, laten we enkele wijnen zelf aan het woord.


Om jullie nog meer te laten genieten van elk glas wijn, lanceerden we onze nieuwe website en heeft WijnInZicht nu een assortiment prachtige wijnaccessoires. We hopen hiermee jullie behoeften beter te beantwoorden.  Jullie vonden onze Basiscursus, wijnregio- en themasessies dit jaar bijzonderlijk inspirerend. En in het voorjaar maakte Kanaal Z een reportage van de Basiscursus…

Dromen van wijn(reizen).

We bezochten Frankrijk, Spanje, Portugal, België, Zuid-Afrika... Spanje en Portugal verrasten opmerkelijk. Immers, twee enthousiaste wijnliefhebbers, met een buitengewone passie en kennis, begeleidden ons op deze reis. Twee wijnen willen we hier vermelden. De rode wijn PSI van het Spaanse domein Dominio De Pingus (La Buena Vida). Uitzonderlijke kwaliteit van een top domein, met een competitieve prijs. En voor Portugal de Cartuxa Colheita Tinto (PortheVino). Dit domein maakte de Alentejo regio groot. Intense wijn met vele aroma's van rood en donker fruit tot kreupelhout, peper kruiden... Beide wijnen zijn echte feestwijnen.


Themasessies. 

Master Of Wine Cees van Casteren zette zijn boek, “Iedereen kan proeven als een Pro”,  om in de praktijk. Onder zijn deskundige begeleiding proefden we zes wijnen. Hij toonde het interpreteren en beoordelen van wijn, wat leidt tot een dieper inzicht en een uitgesproken beleving.

De revelatie voor mij was onze sessie “Cool Climate Wines”. Wijn uit koele klimaten zijn sterk in opmars door de voelbare effecten van klimaatverandering in veel wijnregio’s. Ze zijn puur en fris, strak of geconcentreerd... werkelijk subliem!.

Wat zeggen de wijnen?

De Etna Bianco Erse 2022 van Tenuta Di Fessina (Licata) en de Santorini 2020 van Gavalas Winery (Oenogea ) stonden naast elkaar. "Wij, vulkanische wijnen, zijn het bewijs van mineraliteit en terroir. Op delicate wijze zoals de Etna, of intens en aromatisch zoals de Santorini." De Skitali van Hatzidakis Winery (op domein) toont de kwaliteit van de Santorini Assyrtiko witte druif, verrassend evenwichtig. 
"Maar ik, de ‘7 Fuentes’  van Bodega Suertes del Marqués (Sacacorchos),  laat de vulkaan exploderen in je neus." Deze wijn evolueert, na (lang) walsen, naar fijn mineraal en pittig kruidig.


Op naar de koele klimaten met Engeland, Tsjechië, Canada, Vallée d’Aoste en natuurlijk België als voorbeeld. Verrassende wijnen met een prachtige, pure en aromatische kwaliteit: ‘Echt lekker’! Ze verdienen een plekje op de bucketlist van elke wijnliefhebber.

  1. Black Chalk Classic 2020 van het domein Black Chalk Wine (Matthys Wijnen) uit Engeland. Jouw feest start meteen verrassend en exclusief. Mooie champagne stijl, intens, rijk en fris. Wat fruit aroma’s en een vleugje brioche. Prachtig als aperitief of bij schaaldieren/vis. (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier)
  2. 'Nuance' Petite Arvine 2020 van Ottin vini (Wijnen Bruno Desmet). Italië, Vallée d'Aoste, aan de Mont-Blanc. Deze geweldige witte wijn van de Petite Arvine is intens, vol, aromatisch, gekruid én fris. De indrukwekkende afdronk maakt het de "verrassing van de avond" volgens de deelnemers aan meerdere sessies. Perfect bij schaaldieren, vis, wit vlees en kazen!
  3. Pinot Noir 2021 van Krasna Hora (Matthys Wijnen). Tsjechië behoort tot de wijn oudheid. De wijn geeft de druif Pinot Noir alle ruimte. Strakke textuur, buitengewoon elegant en fris van smaak, met overvloedig fruit en een sappige afdronk. Toegankelijk en tegelijkertijd van verfijnde klasse!
  4. Kontreir III 2019, Wijnfaktorij. Belgische rode wijn die momenteel niet beschikbaar is. Je moet hem vooraf op het domein bestellen (‘en primeur’), wil je een kans maken. Uitzonderlijk en mysterieus. Karafferen voor gebruik is noodzakelijk.
  5. Riesling Icewine 2020 (37,5 cl) van Stratus Wines (Vinetiq). Aan de overkant van de oceaan wordt voortreffelijke wijn gemaakt. Canada, bekend om Icewine, levert exceptionele kwaliteit. De prachtige zoete wijn onthult aroma's van gebakken appel, steenfruit, magnolia, honing en geroosterd... De lange, opvallend frisse en pure afdronk onderstreept de unieke klasse van Icewine.  Past bij elk dessert. (sorry Sauternes)

2023, een dynamisch wijnjaar. Hopelijk zien we jou, de lezer, op één van onze sessies in 2024!