Boek: Iedereen kan “Proeven als een Pro”

Ik dacht dat ik het nooit zou schrijven: dankzij Corona. Maar Master of Wine (MW) Cees van Casteren heeft dit excellent boek geschreven dankzij Corona. En we mogen gelukkig zijn, want dit is veruit het beste Nederlandstalige boek als introductie tot wijnproeven en wijnkennis in het algemeen. Meer dan 300 pagina’s met de proefmethode waarmee hij Master of Wine werd, een 100 tal wijnen in detail geproefd en besproken, 20 druiven getypeerd, kennis over wijngaard, wijn maken, bewaren en zo veel meer…

Het is eigenlijk best verrassend, maar Nederlandstalige boeken die je leren wijnproeven als een pro zijn er niet veel. Je hebt natuurlijk ‘cursusboeken’, die al aardig in de buurt komen… maar daarvoor moet je wel de wijnopleiding volgen. In veel wijnboeken is proeven beperkt tot het vermelden dat we zien (ogen), ruiken (neus) en smaken ontleden (mond)… Met een hoop termen die opgesomd worden en ja, dat is het dan. Of men maakt het bijna wiskundig complex. Dit boek “Proeven als een Pro” is toegankelijk, kristalhelder en volledig. Cees legt ook uit hoe je wat je proeft moet interpreteren tot een conclusie over de wijn. Om je deze interpretatie aan te leren bevat het boek een grote dosis wijnkennis als achtergrondinformatie. En uiteraard helpen de 100 voorbeelden om te groeien naar een ‘Pro’.

Het zijn immers deze 100 voorbeeld wijnen die het boek uniek maken. Geen enkel ander boek over een wijn-proef-methode geeft voorbeelden van het gebruik van de methode. Zelfs WSET gebruikt in zijn boeken geen enkele wijn als voorbeeld.

Wat is Cees zijn proefmethode?

Daarvoor moet je het boek lezen natuurlijk😉. Kort samengevat bestaat zijn methode uit 2 grote stappen:

  1. Analytisch proeven volgens de KARAAT methode. De letters staan voor een analyse van: Kleur, Aroma’s, Restsuiker (zoet – droog), Aciditeit (zuren), Alcohol en Tannine. Een vaste structuur om wijnen te analyseren, wat vergelijking tussen wijnen mogelijk maakt.
  2. Conclusie volgens CACHET, wat staat voor: Concentratie (intensiteit), Afdronk (lengte), Complexiteit, Heb ik een klik met de wijn (subjectief oordeel), Evenwicht (balans) en Typiciteit van de wijn.

De tweede stap is eigenlijk waarvoor we de wijn methodisch proeven. Het laat je toe de kwaliteit van de wijn gestructureerd weer te geven, bv. aan de hand van Concentratie en Evenwicht. Daarnaast spelen factoren als subjectief oordeel en het geplande gebruik van de wijn (de H in Cachet) een essentiële rol. Of de Typiciteit van een wijn. Bijvoorbeeld de wijn is typisch voor zijn appellatie of voor de druif.

Inhoud van het boek

Het boek omvat 5 hoofdstukken, waarbij het eerste deel de KARAAT methode in detail uitlegt. Om te kunnen proeven heb je basiskennis nodig over de wijngaard, wijn maken en bewaren. Dat is Deel II. Deel III legt het geheel nog eens uit aan de hand van type voorbeelden. In dit deel wordt ook de conclusie (CACHET) uitgelegd. Deel IV bevat de 100 wijnen als voorbeeld alsook achtergrond info over de 20 belangrijkste druiven. Tot slot is er Deel V welk Cees “nuance” noemt. Hier krijg je tips hoe je de proefnotitie in je eigen woorden kan omzetten.

Hoe word je nu ‘Pro’?

Dit boek is een leerboek, gun jezelf de nodige tijd om de kennis te verwerken. Zowel het proeven volgens de KARAAT en CACHET methode, alsook de grote hoeveelheid achtergrondinformatie vragen tijd en herhaling. Het goede nieuws is dat je nu dé beste reden hebt om elke dag een wijn te proeven! Enkel door oefenen, veel oefenen kan je het leren.

Conclusie

Proeven als een Pro” maakt je nieuwsgierig en stimuleert om te blijven oefenen met proeven. De heldere en fijne schrijfstijl van Cees, de relevante informatie en mooie illustraties maken het boek overzichtelijk en modern. Kortom: dit is met stip een aanrader!

PS: lees ook onze blog Wijn-proef-notities: de juiste snaar raken