Boekbespreking: Wijndomein, Belgische wijnbouwers maken topwijnen in Europa

Dit groots wijnboek doorkruist Europa op zoek naar wijnhuizen, die allemaal door Belgen opgericht zijn. En groots is het in alle betekenissen. Vooreerst, het boek meet 29 bij 37 cm, is 4 cm dik en weegt 3 kg… Je leest 300 pagina’s over Europese wijnen, geïllustreerd met zeker 300 prachtige foto’s. Alleen al het doorbladeren van het boek is genieten. Kijken naar mooie wijnlandschappen en wijngaarden, kelders vol vaten of tanks en wijnboeren in actie. Ideaal om weg te dromen op een donkere winteravond, bij een goed glas wijn aan de haard. Auteur Dirk De Mesmaeker en fotograaf Andrew Verschetze hebben een waar kunstwerk gemaakt.

20161008_105659348_iosDirk bespreekt vijftien wijndomeinen, verspreid over Europa. Enkel Frankrijk wordt niet bezocht. Dit was een moeilijke, maar juiste keuze. Zo kunnen Italiaanse, Spaanse en Portugese wijnhuizen uitgebreid aan bod komen, naast drie Belgische topdomeinen. Telkens wordt de regio, de wijnboer en wijnproductie uitvoerig besproken. Het is eigenlijk een wijnatlas. Je krijgt unieke “inside” informatie over gerenommeerde regio’s als Toscane, Piemonte, Etna, Douro of Priorat. De vele foto’s geven je een fascinerend zicht van elke streek. Opnieuw bewijst dit boek dat wijnstreken ideale toeristische trekpleisters zijn. Elke wijnboer toont zijn passie en verkoopt overtuigend zijn typiciteit. Ook komen de uitdagingen in de wijngaard en in de wijnkelder aan bod. Het is duidelijk: beslissen om in het buitenland een wijndomein te starten, blijkt niet altijd zo evident. Tot slot krijg je natuurlijk achtergrondinformatie over de wijnen van elk huis en wordt de invoerder in België vermeld. Je kan zo zelf deze rondreis thuis proeven.

Vijftien verschillende karakters, vijftien verschillende wijnstreken of wijngaarden, vijftien verschillende wijnstijlen met één rode draad: passie, gedrevenheid en kwaliteit.” Deze uitspraak is een mooie samenvatting van dit prachtige boek. Iedere gepassioneerde wijnliefhebber moet dit in zijn bibliotheek hebben. En, natuurlijk, dit is een uitstekend idee als eindejaar cadeau!

boek-wijndomein1-600px

Een voorsmaakje kan je zien op: http://issuu.com/uitgeverij-lannoo/docs/9789401422451?e=0

Uitgeverij: LANNOO  –  Auteur: Dirk De Mesmaeker  –  Fotograaf: Andrew Verschetze

Koop dit boek via de WijnInZicht actie en geniet van mooie korting plus gratis verzending.