Bordeaux, de wijnreferentie én top toerisme

Op een goede 6 uur treinen van Brussel sta je in het wijncentrum van de wereld, Bordeaux. Iedereen kent de wijnen, maar ook als wijntoerisme is deze streek top. Bordeaux is de grootste wijnregio van kwalitatieve wijnen (lees AOC wijnen) ter wereld, dus keuze te over. De zogenaamde rechter oever levert fluwelen, zeer toegankelijke rode wijnen met klinkende regio’s als Pomerol en Saint-Emilion. De linker oever heeft de topkastelen van Medoc of Sauternes, en levert krachtigere wijnen. Wat zijn dan de toppers die je moet bezoeken?

Bordeaux stad

bordeaux1De stad kent een rijke geschiedenis en heeft een historisch en cultureel patrimonium. Rivier & water spelen een belangrijke rol in de stadssfeer. Doe zeker een stadstoer met gids… Bordeaux kent talrijke wijnbars, wijnwinkels en wijnproeverijen. Tevens is er de beroemde L’Ecole du Vin, met opleidingen waar zowel de beginnende als de gevorderden wijnliefhebber hun gading vinden.

Rechter oever

DSCN0873De rechter oever van de Dordogne, met Saint-Emilion en Pomerol als wijncentra. Het stadje Saint-Emilion bestaat al eeuwen en is letterlijk gebouwd rond een klooster op een heuveltop. Het centrum is authentiek gebleven en bevat talloze gezellige straatjes met bistro’s, winkeltjes, wijnbars en wijnwinkels. Een must voor alle toeristen, ook voor wijntoeristen. Uiteraard bezoek je ook hier wijnkastelen, maar neem vooraf inlichtingen. De top zoals Le Pin en Cheval Blanc zijn wellicht niet “open”. Maar er zijn er voldoende die op afspraak een bezoek toelaten (aanrader is La Fleur Petrus). Bezoek ook wijnboeren in de zogenaamde satellieten, St-Emilion Montagne of Lalande de Pomerol…, of bezoek Canon-Fronsac, een opkomende regio. Wijndruif Merlot is hier koning.

Linker oever

DSCN0972Haut-Medoc ligt boven Bordeaux en is het rijke, maar ook meer recente gedeelte van de wijnstreek. Inderdaad hier heb je tophuizen als La Tour, Margaux, Mouton-Rothschild of Palmer (foto)… Mooie kastelen, rijk en weelderig. De laatste twee zijn op afspraak te bezoeken. Ook kleinere Chateau’s zoals Angludet bieden topkwaliteit en zijn een bezoek meer dan waard. De streek is relatief jong, zeg een paar honderd jaar oud. De “gravel” (=kiezel) is overal duidelijk aanwezig en geeft graag zijn warmte aan druif en bezoeker. Wijndruif Cabernet Sauvignon is hier koning.
Graves (onder Bordeaux) en Pessac-Leognan bieden niet enkel rood, maar ook top witte wijnen. En Sauternes laat je de zoete edele witte wijnen proeven (Chateau d’Yquem en Chateau Guiraud). Bezoek de Vinotheque de Graves om een mooi overzicht te krijgen van wat de Graves streek biedt.

La Cité du Vin

In mei 2016 opende Bordeaux zijn nieuw futuristisch wijnmuseum, La Cité du Vin. De stad is reeds 10 jaar Unesco erfgoed, en volledig gerenoveerd. Met dit nieuwe bouwwerk, dat doet denken aan Guggenheim, verenigt Bordeaux klassieke en moderne schoonheid.

Meer informatie over Bordeaux:

Er bestaat natuurlijk heel veel goede literatuur over Bordeaux, zowel wijninformatie als toerisme. De officiële website www.bordeaux.com is het beste startpunt om uw reis voor te bereiden (of uw Bordeaux wijnkennis aan te scherpen). Bordeaux is een luxe streek, houd er rekening mee dat hotels en restaurants (iets) duurder kunnen zijn.

Hotels: Seeko’o of Hotel Majestic of Grand Hotel de Bordeaux

Eetgelegenheden: Le Lion D’or (à Arcins), een topper of Le Clos De Mirande (à Montagne Saint Emilion)

Boeken: Michelin gidsen, “Belgische wijnbouwers in de Bordeaux” (Standaard Uitgeverij), “The Worldatlas of Wine” (Jancis Robinson & Hugh Johnson).

PS1: Hierbij een videolink om alvast in de sfeer te komen.
PS2: een boottocht over één van de rivieren (Dordogne, Garonne en Gironde estuarium) is eveneens een belevenis, en de oceaan is niet ver af…