Decanteren & Karafferen maakt wijn zoveel lekkerder!

Het jaareinde nadert… de klassieke (familiale) uitdagingen staan voor de deur. Welk cadeau gaan we kopen? Welke wijn kiezen we voor onze feestmaaltijd? Wel je kan beide uitdagingen perfect combineren. We geven alvast twee redenen waarom je dit jaar een karaf moet geven of gebruiken. En de tweede reden is cruciaal voor elke wijnliefhebber. Hierbij uitleg en voorbeelden:

  • Decanteren. We gaan een “oudere” wijn voorzichtig overgieten in een smalle karaf. Doel is het bezinksel, dat na jaren rijpen in de fles ontstaat, af te zonderen. Als je zo een wijn zou uitgieten in 6 tot 8 glazen, zal het bezinksel in elk glas mee komen. Gevolg niet aangenaam om te drinken. Daarom gieten we traag, voorzichtig en zonder veel schudden de wijn over in een karaf. Nadien kunnen we de karaf gebruiken om de wijn te serveren aan tafel. Als de wijn reeds vele jaren op de teller heeft, gaan we de karaf niet gebruiken om de wijn te laten evolueren. Vandaar een karaf voor decanteren smal en klein is, zodat er maar beperkt zuurstofcontact is met de wijn.
  • Karafferen. Dit is vandaag vaak van toepassing, want we kopen wijnen te jong. Bij karafferen laten we de wijn een (relatief) korte periode intensief contact maken met lucht en zuurstof. Hierdoor evolueert (veroudert) de wijn. Concreet zal de wijn meer aroma’s vrijgeven en een beter evenwicht ontwikkelen tussen zuur, alcohol, tannine en aroma’s. Kortom, de wijn zal voor de meeste wijnproevers in kwaliteit (sterk) toenemen. Maar, natuurlijk, de karaf kan een slechte wijn niet omtoveren in een uitstekende wijn. Enkel als de wijn het potentieel heeft om “mooi te ontwikkelen”, zal dit bij karafferen ook daadwerkelijk gebeuren.

Voor decanteren heb je een smalle karaf nodig, voor karafferen een brede.

Hoe karafferen we?

Doel is de wijn te laten ademen, open komen. Een wijn die bv. 5 à 10 jaar in de fles gerust heeft, zal tijd nodig hebben om open te bloeien. Eerst moet het sulfiet (SO2), dat toegevoegd is aan de wijn bij het wijnmaken, door de zuurstof geneutraliseerd worden. Nadien kan de wijn pas evolueren door het contact met zuurstof. Evolueren betekent aroma’s ontwikkelen van (rijp) fruit, leder, paddenstoel, tabak, honing… enz. Daarnaast zal de wijn evenwichtiger worden en storende tannine of alcohol verzachten. Als je nog geen ervaring met karafferen hebt, start met 30 minuten. Je opent de fles, giet 3/4 in de karaf en wacht 30 minuten. Proef de wijn uit de karaf en in een tweede glas proef de wijn, die in de fles achtergebleven was. Proef je een verschil? Is de wijn uit de karaf beter? Zo ja, proficiat! Je hebt de kracht van de karaf ontdekt. Karafferen voegt een extra dimensie toe aan de wijn. Je hebt al een mooie karaf voor 30 € tot 60 €, dus dat is snel terugverdiend in extra wijn plezier!

Enkele voorbeelden van karafferen uit onze wijnsessies (najaar 2021):

  • Chateau Grenouilles Chablis Grand Cru 2017 (witte wijn!). Minstens 60 minuten, karaf in frigo. Wijn opent zich al mooi. Prachtig!
  • Castello di Fonterutoli Chianti Classico; Gran Selezione 2017. Meer dan 90 minuten nodig, wijn blijft redelijk gesloten in de karaf.
  • ‘Mix’ van Castello di Fonterutoli 2015. Wijn ontwikkelt zich na 90 minuten, mooi fruit en houtoetsen. Maar je mag ook langer wachten als je nog geduld hebt natuurlijk…
  • Fuligni Brunello di Montalcino 2016. Na 90 minuten start te wijn zijn klasse te tonen. In het glas blijven walsen. En met een juiste food pairing (bv Carpaccio) opent de wijn zich verder. De wijn wordt een explosie van aroma’s en beleving. Mooi om als je eerste ervaring met karaf te testen.
  • Chateau Glana 2017 (Bordeaux, Saint-Julien). Opent zich na 120 minuten, maar eigenlijk moet je de wijn liefst een 12 uur in de karaf -in een koele omgeving- laten luchten. Je zal met verstomming kunnen proeven hoe deze wijn zich uiteindelijk volledig geeft.
  • Chateau de la Charrière Clos des Vignes Franches Beaune 1er Cru 2018. Opent zich nog niet na 60 minuten in karaf. Deze wijn vraagt dus veel meer. Eigenlijk nog te vroeg om de fles te openen.
  • Domaine Rossignol Trapet Vieilles Vignes Gevrey-Chambertin 2016. Wijn start met openen na 60 minuten, en nadien walsen in het glas helpt verder. Toont onmiddellijk de klasse van de wijn, vooral het evenwicht en de souplesse van deze Pinot Noir.
  • Ciabot Berton Roggeri, Barolo! Ook deze wijn toont zijn topklasse na 60 minuten, hoewel het uiteraard ook hier nog langer mag. Maar genieten wordt het zeker.

Laat de eindejaarsfeesten maar komen. Eén van bovenstaande wijnen in een karaf, en het jaar wordt perfect geëindigd of begonnen…