Decanteren en Karafferen maakt wijn zoveel lekkerder!

Het jaareinde nadert… de klassieke (familiale) uitdagingen staan voor de deur. Welk cadeau gaan we kopen? Welke wijn kiezen we voor onze feestmaaltijd? Wel je kan beide uitdagingen perfect combineren: Geef aan uw wijnvrienden een mooie karaf. In dit artikel vertellen we jou hoe beiden te verenigen.

Want waarom zou je een karaf gebruiken? We geven alvast twee redenen. Hierbij een korte uitleg:

  1. Decanteren. We gaan een “oudere” wijn voorzichtig overgieten in een smalle karaf. Doel is het bezinksel, dat na jaren rijpen in de fles ontstaat, af te zonderen. Als je zo een wijn zou uitgieten in 6 tot 8 glazen, zal het bezinksel in elk glas mee komen. Gevolg niet aangenaam om te drinken. Daarom gieten we traag, voorzichtig en zonder veel schudden de wijn over in een karaf. Nadien kunnen we de karaf gebruiken om de wijn te serveren aan tafel. Als de wijn reeds vele jaren op de teller heeft, gaan we de karaf niet gebruiken om de wijn te laten evolueren. Vandaar een karaf voor decanteren is small en klein, zodat er maar beperkt zuurstofcontact is met de wijn.
  2. Karafferen. Dit is vaak van toepassing, want we kopen wijnen te jong. Bij karafferen laten we de wijn een korte periode intensief contact maken met lucht en zuurstof. Hierdoor evolueert (veroudert) de wijn. Concreet zal de wijn meer aroma’s vrijgeven en een beter evenwicht ontwikkelen tussen zuur, alcohol, tannine en aroma’s. Kortom, de wijn zal voor de meeste wijnproevers in kwaliteit toenemen. Maar, natuurlijk, de karaf kan een slechte wijn niet omtoveren in een uitstekende wijn. Enkel als de wijn het potentieel heeft om “beter” te worden, zal dit bij karafferen ook gebeuren.

 

Voor decanteren heb je een smalle karaf nodig, voor karafferen een brede.

Hoe karafferen we?

Doel is de wijn te laten ademen, open komen. Een wijn die bv. 5 à 10 jaar in de fles gerust heeft, zal tijd nodig hebben om open te bloeien. Eerst moet het sulfiet (SO2), dat toegevoegd is aan de wijn bij het wijnmaken, door de zuurstof geneutraliseerd worden. Nadien kan de wijn pas evolueren door het contact met zuurstof. Evolueren betekent aroma’s ontwikkelen van (rijp) fruit, leder, paddenstoel, tabak, honing… enz. Daarnaast zal de wijn evenwichtiger worden en storende tannine of alcohol verzachten. Als je nog geen ervaring met karafferen hebt, start met 30 minuten. Je opent de fles, giet 3/4 in de karaf en wacht 30 minuten. Proef de wijn uit de karaf en in een tweede glas proef de wijn, die in de fles achtergebleven was. Proef je een verschil? Is de wijn uit de karaf beter? Zo ja, proficiat! Je hebt de kracht van de karaf ontdekt. Karafferen voegt een extra dimensie toe aan de wijn. Je hebt al een mooie karaf voor 30 € tot 60 €, dus dat is snel terugverdiend in extra wijn plezier!

Gemiddeld bereik je het beste resultaat na een 60 minuten karafferen. Maar weet dat dit geen exacte wetenschap is, wel experimenteel wijn genieten. Elke wijn, elke druif zal anders reageren. En voor wijnen met heel veel jaren op de teller, moeten we korter karafferen (of helemaal niet)…