Duitsland, wijnland?

Het moest er natuurlijk eens van komen. Duitsland maakt fantastische wijn, alleen wij kennen enkel eenvoudige, zoete Duitse wijn. Tijd om nu dit vooroordeel om te buigen naar mooie wijnontdekkingen. Maak dit jaar van Duitsland uw tussenstop. Reis je naar Scandinavië, Oost Europa, Italië, Oostenrijk of Zwitserland… stop even aan de Moezel of Rijn en proef de beste Riesling ter wereld of verfris je aan de pure Pinot Noirs.

Vooraf even meegeven dat de gemiddelde Duitse wijndrinker de wijnen iets zoeter lust dan wij Belgen. Feinherb (halfdroog) bijvoorbeeld wordt in Duitsland als een droge wijn gezien, voor aperitief en vis begeleider. Persoonlijk vind ik echter de “Trocken” (droge) wijnen veel meer geschikt voor dergelijke food-pairing. Daarentegen, de Beerenauslese of Trockenbeerenauslese of Eiswein zijn echte zoete dessertwijnen, die zonder meer naast de Franse top Sauternes kunnen staan.  Hieronder de kaart met de 3 ideale stopplaatsen: Bernkastel, Rudesheim en Spiers.

Mosel (1)

Op een dikke 200 km ligt het centrum van de Moezel wijn. Van Piesport tot boven Bernkastel (Urzig). Je bent sneller in de Mosel dan dat je aan de Vlaamse kust bent. Een prachtige streek, ideaal voor wandelaars, fietsers en motorijders. Als je steile wijngaarden wil zien, wel die staan hier te pronken, vlak bij de zacht stromende Rijn. Bernkastel-Kues is een pittoresk stadje met winkeltjes en talloze terrasjes. Enkele Duitse tophuizen zoals J.J. Prum en Dr. Loosen hebben hier hun wijngaarden. Uitstekende Riesling, mooi fruitig met een herkenbare mineraliteit. Natuurlijk heb je hier ook uitstekende zoete wijnen op basis van de Riesling druif. Elk dorp heeft verschillende hotels, meestal in de typische Duitse stijl. Dikwijls zijn het zelf wijnboeren. Daarnaast zijn er vakantiehuisjes en B&B’s (oa. bij J.J Prum).

Rijn

Iets verder ligt de Rijn… het wijncentrum van Duitsland. Enorm variërende regio met wijndropjes, grote wijnfabrieken en wijn universiteiten. Als “stopplaats” lijkt me de streek tussen de stadjes Rudesheim (2) en Spiers (3) ideaal. Je doorkruist de wijnregio’s Rheingau, Rheinhessen en Pfalz. Rheingau is de geboorteplaats van de Riesling. De eerste wijngaarden werden aangeplant door de Cisterciënzers abdijen als rivaal voor Clos de Vougeot (Bourgogne!). Deze Rieslings behoren echt tot de wereldtop. Proef Schloss Johannisberg, Georg Bruer of August Keller en je bent verkocht. Overnacht in het luxueuse familie hotel-wijnrestaurant Breuer’s Rüdesheimer Schloss (Rudesheim). Of als je een landelijk klein dorpje verkiest, is wellicht Nackenheim (landhotel St-Gereon) in de wijnregio Rheinhessen, net onder de stad Mainz, een goed rustpunt. Tot slot Spiers, een gezellig stadje in Pfalz met historische vakwerkhuizen. Gasthaus zum Halbmond verwent je met al het lekkers wat de regio biedt. Ontdek het jonge Weingut Stachel in de buurt van Spiers (Pfalz)…

Ik heb alvast besloten om dit jaar de Rijn verder te ontdekken. Hopelijk vinden jullie het ook tijd om Duitse wijnen te proeven en ontdekken.
Wil je alles weten over Riesling, bekijk dan even Riessearching.com, een Belgisch initiatief van Aurélie!