Een nieuw jaar, 2021

Het was een raar jaareinde. Kerst en nieuwjaar vieren in uw eigen bubbel, een ervaring die we niet zullen vergeten. Maar we probeerden er het beste van te maken… Extra lekker eten, extra topwijnen en de telefoon of online sessie, die nooit ver weg was…
Want, zoals gezegd:

vriendschap komt je tegemoet,
in elk glas wijn,
waar je ook bent.

Met kerst was het zelf koken, eenvoudig maar lekker. Hapjes, Quiche als voorgerecht, een lekkere steak met boschampions als hoofdschotel en een kerststronk als dessert… Klassiek en meer moet dat niet zijn, toch. Welke wijnen kozen we?

  • Bellavista Franciacorta. Eén van de beste, fijne schuimwijnen die ik ken. Mineraal, wat fruitig, mooie brioche aroma’s, en misschien zelfs wat hout. Kortom, het kerstfeest kon beginnen
  • De steak, of beter filet pur, met champions werd vergezeld van een andere Italiaanse klassieker. Een Toscaanse topper, nl. Mix van Castello di Fonterutoli. 100% Sangiovese druif. De wijn versmolt met het vlees. Aroma’s van rood fruit, kruiden, tabak en ja, vlees. De zachte tannine bracht structuur en kracht…
  • Noval Port LBV 2013… Altijd klasse zo een LBV (Late Bottled Vintage Port), en betaalbaar. Ideaal bij de zoete chocolade desserts.

Met oudjaar hebben we een take-away besteld. De horeca moet in deze tijden gesteund worden. Dus we bestelden de eindejaarsmenu bij Bibois, onze stek in Leuven voor de WijnInZicht sessies. En wauw, wat was dit lekker! Topkeuken met prima uitleg om zelf op te warmen. Gelukkig had ik topwijnen klaar staan.

  • Bij de hapjes schonken we een buitenbeentje, een Crémant de Jura (van Domaine Rolet). 100% Chardonnay, méthode traditionelle. Een fruitige, redelijk volle schuimwijn, die perfect de hapjes aanvult.
  • Het voorgerecht, zeeduivel met zeevruchten en kruidenbouillon. De Pouilly Fumé “Premier Milliésimé” van Bouché-Chatellier was super. De garnalen en scampi’s versterkten de mineraliteit in de wijn, terwijl de zeeduivel genoot van de volheid, die deze Sauvignon Blanc wijn biedt.
  • De hoofdschotel. Hert vergezeld van gevulde aardappel, groentengratin, veenbessen en wildsaus. Hier koos ik een wijn, die ik in 2013 kocht… naar aanleiding van een wijnreis naar Bordeaux. Chateau La Fleur-Petrus 2008. Trouwens een mooi domein, met prima rondleiding. Uiteraard werd de wijn op tijd gelucht in een karaf. Het hert was zo mals. En de wijn, ja daar zijn geen woorden voor. Vol, complex in aroma’s (fruit, hout, bos, kruiden, wild…), en mooi in evenwicht. Bordeaux, het blijft toch echt de referentie regio voor rode wijn.

Ja, het waren rare feesten. Maar we hebben samen zo lekker genoten van maaltijd en wijn in deze 2020 periode. En dat verzachte toch een beetje het grote gemis aan familie en vrienden rond de tafel. Want elk glas wijn…