een sprankelend 2023…

We wensen jullie een sprankelend 2023 vol liefde en betovering. En dat we het allemaal gezond houden. Daarbij helpt uiteraard af en toe een glaasje magische wijn met familie en vrienden. Hieronder bespreken we vier feestwijnen. En, in onze blogs worden tientallen wijnen vermeld of besproken, waaronder vast en zeker een paar die ook jij lekker zal vinden.

Je start het eindejaar met een mooie schuimwijn. Een Champagne of dit jaar eindelijk een Franciacorta Rosado: I Barisei Cuvée Millesimata Rosé. Zijn mooie roze kleur fonkelt in de sfeerverlichting. Intensere aroma’s van fruit zoals kers, appelsien, veenbes, vermengd met wat kreupelhout en aardse tinten. Iets groots zal volgen… De droge wijn biedt een mooie complexiteit aan aroma’s, frisse zuren en een behoorlijke body en afdronk. Een sprankelende start van 2023 gegarandeerd en hij kan ook nog het voorgerecht aan.

We blijven in Italië voor onze witte wijn. Zeker als je een kwaliteitsvol vis of schaaldier gerecht maakt. De appellatie Lugana ken je misschien nog niet. Ze ligt aan het Garda meer en maakt één van de beste Italiaanse witte wijnen. Proef de Le Creete van het domein Ottella. Groen fruit (kruisbes), exotisch fruit zoals ananas, kruiden en uiteraard mineraliteit. Zonder meer een prachtige wijn. (Licata, Diepenbeek)

Voor rood zoeken we het in Portugal bij het topdomein Cartuxa in Alentejo, Evora DOC ten zuidoosten van Lissabon. De Tinta Reserva is een uitzonderlijke, intense en krachtige wijn. Van donker fruit over hout tot chocolade en garrigue. Mooie zachte tannine en een lange afdronk maken deze wijn uitmuntend. Ideaal bij wild of het betere vleeswerk. Deze wijn laat je de moeilijke tijden, waarin we nu leven, even vergeten. Eén van de beste wijnen die ik ooit proefde. (Portevhino)

Tot slot een zoete wijn voor bij het dessert. Tre Colli van domein Tessari (2018). Een rasechte Recioto di Soave. Op basis van de Garganega druif, en niet op hout gerijpt, maar wel in inox tanks en op fles. Bijzonder fruitig en complex. Totaal anders dan een Vin Santo… Lekker bij fruitdessert, gebak, sabayon… (Arcobaleno, Genk)

Nog geen cadeautje voor Nieuwjaar: kijk op onze e-shop (Verzending in België is inbegrepen in de prijs.)

En nu op naar een smakelijk en betoverend eindejaar. En graag tot op één van onze WijnInZicht sessies te Hasselt en Leuven!