Gaat de prijs van wijn ontploffen?

Alles wordt duurder: gas & elektriciteit, inkopen bij de supermarkt, bouwen of aankoop woningen enz… De lijst is eindeloos. En wijn? Ja, helaas. Ook wijn zal dit jaar behoorlijk wat duurder worden. In deze blog sommen we de voornaamste redenen op. Maar ook enkele tips om van wijn te blijven genieten!

  1. Alles wordt duurder, en daarmee bedoelen we de aankoop van verpakkingsmateriaal: flessen, dozen of kisten, kurk/dop, etiketten. Maar ook voor allerlei materiaal voor de wijngaard en de vinificatie. We spreken al snel over prijsstijgingen van 10% tot 15%. Dit is de afgelopen decennia nooit gebeurd. Zeker voor de goedkope wijnen (< 6 €) is dit funest, de verpakking wordt duurder dan de wijn!
  2. Transport. Niet alleen wordt transport duurder, zowel voor de wijnen binnen Europa als wijnen uit de nieuwe wereld. Maar, wat minstens zo erg is dat de wijnhandel niet meer weet wanneer de wijn zal aankomen. Zelfs wijnen uit Spanje en Italië zijn weken (tot soms maanden!) onderweg… En wijnen uit Australië, bijvoorbeeld, zijn sowieso al maanden onderweg. Ook ‘verdwijnen’ nu vaker wijnen van de paletten tijdens het transport. En daar boven op nog de Brexit. De UK speelt een belangrijk rol in de (wereldwijde) distributie van wijn en zorgt voor extra kopzorgen.
  3. Minder opbrengst bij de wijnoogst. De laatste jaren, en zeker vorig jaar, daalt de oogstopbrengst. Voor Italië, Spanje en Frankrijk is dit tussen de 10% en 25%. Belangrijke reden is het weer. We nemen Bourgogne als voorbeeld: Voorjaarsvorst vermindert de oogst met pakweg 30%, Nadien was er hagel in het voorjaar, koude en (zeer) natte zomer (waardoor meeldauw schimmel), enz… Vele wijnboeren hebben uiteindelijk tussen de 50% en 70% oogstverlies. Sommige oogsten zelfs niets. Chablis en wijnen uit de Côte d’Or zullen schaars worden, en dus sterk in prijs stijgen. Een prijsstijging van 10% tot 20% is geen uitzondering.
    Maar ook elders speelt het weer parten: Bosbranden in California en Portugal. Overstromingen door hevige regen in Sicilië en Spanje. Extreme droogte en hitte in Australië of Zuid-Afrika… De totale wereldproductie van 2021 ligt op het niveau van 2017.

De gevolgen laten zich raden. Alle wijnaankopers vechten om hun deel te bemachtigen. Prijzen stijgen bijgevolg snel, ook voor de wijnjaren die niet getroffen zijn door bovenstaande problemen. Prijsstijgingen in de wijnhandel is dus de regel momenteel. Supermarkten veranderen hun aanbod om toch voor eenzelfde prijs een wijn te kunnen aanbieden. Echter, deze wijn is niet meer van dezelfde kwaliteit. Ook wij binnen WijnInZicht zagen ons genoodzaakt onze prijzen voor de sessies aan te passen.

En kopers -jij die dit leest- zoeken naar alternatieven. Dit geldt ook voor WijnInZicht. We ondervinden moeilijkheden om bepaalde wijnen te verkrijgen. Voor de huidige Basiscursus bijvoorbeeld, kunnen we voor Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland niet aan hetzelfde aanbod geraken. Kwaliteitswijnen zijn gewoon zeer moeilijk verkrijgen in België. Zelfs voor wijnhuizen, die tot de (wereld)top behoren. Ook Bordeaux en uiteraard Bourgogne zijn moeilijk te krijgen…

Kopers zoeken dus naar alternatieven. Maar dat is misschien ook niet eens zo slecht. We zien bij WijnInZicht een toenemende vraag naar wijnsessies. Want ja, meer wijnkennis… 😉

Wat zijn dan mogelijke alternatieven?

  • Stop met het kopen van wijnen van 3€ tot 5€. Je hebt totaal geen kwaliteit. De wijnboer verdient er niets aan. Dus waarom zou je dit nog doen?
  • Ontdek minder bekende regio’s uit Spanje, Italië, Kroatië, Oost Europa. Dit betekent koop ‘lokaal’. Ook in die regio’s maakt men kwaliteitswijn, al dan niet van de topdruiven. Proef en je zal vinden. Deze wijnen zullen ook in prijs stijgen, maar minder dan in de beroemde regio’s.
  • Ontdek minder gekende druiven. Probeer voor witte wijn op hout eens Viognier, Marsanne, Roussane, Arneis, Pinot Gris, Chenin Blanc… in plaats van Chardonnay. of proef voor rood Malbec, Carmenère, Zinfandel, Negroamaro, Montepulciano, Barbera, Pinotage, Touriga Nacional, Dornfelder in de plaats van Cabernet Sauvignon/Merlot. En er zijn nog honderden andere druiven om van te genieten.
  • Koop bij de gerenommeerde wijnhandel. Corona en deze prijsstijging heeft al heel wat (kleinere) wijnhandels doen stoppen. Maar een aantal gerenommeerde wijnzaken overleven en zijn financieel gezond. Helaas kunnen we ze hier niet opnoemen, maar met een beetje zoeken vind je ze wel. Daar kan je bij een aantal naast Europese wijnen ook nieuwe wereldwijnen kopen… En dat mag uiteraard ook.

Laatste tip voor verzamelaars. Koop nu klassewijnen van 2015, 2016 en 2018. Als je ze nog vindt tegen een eerlijke prijs. Deze wijnen zullen sowieso fors duurder worden de komende maanden en jaren.

En zoals altijd… Blijf genieten van elk glas wijn!