Hoe kies ik een goede wijnhandelaar?

DSCN1334Altijd gevaarlijk als consultant of lesgever om wijnhandels op te delen in goed en slecht. We gaan hier dus ook geen lijstjes geven, mocht u dat verwachten.
In België zijn honderden wijnhandelaars en invoerders, grote en kleine. Maar groot of klein is geen echt criteria, of zeker niet het enige, om uit te maken of de wijnhandelaar goed is.

Wel willen we u helpen bij het beoordelen van een wijnhandelaar, want er zijn weldegelijk een aantal criteria die enig inzicht kunnen geven:

 1. Proper? Laten we starten met een evident criteria. Wijn is een natuurproduct, een voedingsproduct. Hygiëne en properheid zijn een basis vereiste; zelfs al is de winkel in een kelder gevestigd.
 2. Stockage. Een wijnhandelaar stockeert zijn wijnen, ook in de winkelruimte. Dus hoe bewaar je wijn?
  1. liggend… zodat de kurk vochtig blijft. Enkel handelaars die garant staan voor een zeer grote stockrotatie kunnen wijnen rechtstaand verkopen. Alle anderen, inclusief supermarkten, zouden beter hiermee rekening houden.
  2. temperatuur… In mijn ervaring zondigen hier veel handelaars. Als er stock in de winkel staat, moet de winkel koel zijn en vooral constant in temperatuur. Ideaal is keldertemperatuur (11-14°C), maar laat ons zeggen dat het tot een 17°C nog kan. Winkels waar het in de zomer +25°C en in de winter  <10°C is, dan weet je dat de kans op slechte wijn drastisch toeneemt.
  3. licht: wijn haat licht. Dus geen TL of felle verlichting en ook geen zon. Indirecte led verlichting is nog het beste.
 3. Variatie in aanbod. Een wijnhandel moet ook overleven, en gelukkig drinkt niet iedereen graag dezelfde wijn. Variatie is noodzakelijk. Een eenvoudige test is kijken naar welke verschillende wijntypes of prijsklassen er aangeboden worden. Vraag of de wijnhandelaar ook klanten heeft bij de lokale horeca…022
 4. Specialisatie, typiciteit en kennis. Elke onderneming moet zich onderscheiden. Dit kan door zich te specialiseren in een land, een type wijn of door de nauwe band met de wijnboeren. Met specialisatie is de kans groot dat kennis en aanbod beter is. Mogelijkheid tot proeven is een grote troef, altijd doen. Test de wijnhandelaar op zijn kennis en vraag of hij de wijnboeren persoonlijk kent en bezoekt. Dit laatste is uiteraard niet evident voor een wijnhandelaar die Nieuw Zeeland verdeelt, in vergelijking voor een wijnhandelaar die Frankrijk verdeelt…
 5. Prijs, de moeilijkste vraag. We hebben al gesteld, de winkel dient zowel goedkope als duurdere klasse wijnen aan te bieden. Helaas betekent duurder niet altijd beter, hier geldt dat je de winkel moet vertrouwen. Maar een goedkope wijn is ook niet altijd de beste koop. Zeker wijnen onder de 5 € moet je omzichtig benaderen. Fles, kurk en logistiek… dat alleen al kost al enkele Euro. En er moeten verschillende mensen van leven, de wijnboer, de transporteur of groothandel, de winkel waar u koopt.

Is wijnkopen via het internet een optie? Hier geldt precies hetzelfde. Als de website vaag blijft over hoe men werkt, waar men de wijn stockeert, hoe de logistiek en het transport verloopt… bent u best voorzichtig. Koop enkel bij betrouwbare websites, zeker buitenlandse. Start met een kleine hoeveelheid verschillende type wijnen, beoordeel en dan kan u wellicht grotere bestellingen doen. Met een internet winkel kan je geen relatie opbouwen of advies vragen. Vergeet niet dat wijn een cultuurproduct is, wat mensen samenbrengt, dat ligt moeilijk via internet. En op internet kopen omwille van de “laagste prijs” is vragen om de slechtste wijn….

Let wel… Lijstjes zijn rationeel, wijn kopen moet emotie zijn. Geniet van het wijnkopen, dan zal u ook genieten van het wijn drinken! Veel success bij uw volgende aankoop.