Hoe wordt wijn gemaakt?

Eerst dit… er zijn vele verschillende soorten wijnen en volgens sommige bronnen zelfs enkele honderden. Wij kennen natuurlijk wit, rosé en rood als drie soorten wijnen of  “stille” en “schuimende” wijnen. Maar er is dus meer. In deze inleiding beperken we ons tot de basis van hoe wijn wordt gemaakt. Volgens de EU is de definitie van wijn “Wine shall be the product obtained exclusively from the total or partial alcoholic fermentation of fresh grapes, whether or not crushed, or of grape must“. Wijn wordt gemaakt van druiven of druivenmost.

Het proces om wijn te maken is op zich eenvoudig uit te leggen:vinificatie2

  1. De wijnboer oogst de druiven uit de wijngaard.
  2. Men verzamelt de druiven, al dan niet geperst, in vaten. Het mengsel van gekneusde druiven met het (druiven)sap noemt met “druivenmost”.
  3. De wijnboer start de Alcoholische gisting, eventueel door gistcellen toe te voegen. Deze biochemische reactie tussen de gistcellen en de suiker in het druivensap maakt dat alcohol (ethanol) ontstaat en suiker verbruikt wordt. Hoe langer de alcoholische gisting duurt, hoe meer alcohol en hoe minder suiker.
  4. Optioneel past men ook een malolactische gisting toe, om de zuren in de wijn te verzachten.
  5. Na de gistingen kiest de wijnproducent of hij de wijn verder wil laten rijpen (dit noemt men ook opvoeden) of dat hij de wijn na enkele weken of maanden zal bottelen en verkopen.
  6. Voor klasse wijnen zal de wijnproducent kiezen voor rijping op eiken vaten. Meestal kan men stellen dat de wijn in kwaliteit toeneemt met een langere periode van rijping op eik. Uiteraard zal de wijnproducent regelmatig de wijn proeven om vast te stellen wanneer de wijn het best gebotteld en verkocht wordt.
  7. Bij het bottelen wordt de wijn dikwijls nog gefilted (of geklaard).

Alle bovenstaande stappen in het proces geven aroma’s, smaak en structuur aan de wijn. Bijvoorbeeld fruitaroma’s komen meestal van de druif zelf, houtaroma’s door gebruik van eiken vaten en tabak aroma’s van vele jaren rijpen.

Hierbij vindt u enkele mooie animatiefilmpjes, die bovenstaand proces grafisch voorstellen. Klik op de tekeningen voor het starten van het filmpje. De filmpjes komen van www.bourgogne-wines.com.

Witte wijn

Rode wijn

Schuimwijn/Champagne


Alvast een korte samenvatting van het wijnmaken. We komen hier zeker op terug in een volgende blog en natuurlijk in onze opleidingen.