Kortnieuws uit de wijnwereld

Het wijnjaar 2017 start zijn oogsttijd. Vanaf half augustus tot in oktober oogst men de wijndruiven in het noordelijke halfrond, Europa en Amerika als belangrijkste regio’s. Tijd dus om even wat nieuwtjes te verzamelen.

Archeologen vonden 6000 jaar oude wijnamforen.

Tot nu toe werd vermoed dat 2000 jaar voor Christus de wijnproductie in Italië startte. Deze vondst in Sicilia bewijst dat dit veel eerder gebeurde, nl. 4000 jaar voor Christus. Dat verandert de hele wijngeschiedenis, en bewijst hoe moeilijk het is om geschiedenis te reconstrueren. Wat opvalt is ook de grootte van de amforen. Link naar  artikel (Engels).

University of Florida

Verwachte wijnoogst 2017 en het weer

  • Op 7 augustus startte in California (USA) de oogst voor schuimwijn. De algemene weercondities in California waren beduidend beter dan voor Champagne, men verwacht dan ook een mooie productie in 2017.
  • Op dezelfde dag startte ook Franciacorta (Italië) de oogst voor zijn beroemde schuimwijn. De droogte, extreme hitte en moeilijk voorjaar maakt wel dat men verwacht dat er 30% minder oogst zal zijn. Ook Cava (Spanje, Barcelona regio) spreekt van 10% lagere oogst. Kwaliteit voor beide regio’s, zou goed zijn.
  • Hiermee zit Franciacorta in lijn met de algemene verwachting voor Italië. Lentevorst en de hittegolf “Lucifer” zorgen voor een vermindering van 25%. Toscane, Umbrië, Sicilië, Puglia zijn de grootste verliezers, maar zoals steeds niet alle wijnboeren zijn even sterk getroffen. Voor de kwaliteit verwacht men geen invloed, goed tot zeer goed.
  • Voor Frankrijk verwacht men een daling in de oogst van liefst 17%. Dit is geleden van 1991 dat de oogst nog zo laag is. Voornaamste oorzaak is de vrieskou in het voorjaar, maar ook extreme hitte en droogte hebben uiteraard geen goed gedaan. Veel zon maakt druiven wel rijp, dus de kwaliteit kan goed tot zeer goed zijn. Uiteraard is al dit sterk verschillend per regio. Loire, Champagne en Alsace zouden het ergst getroffen zijn, maar eigenlijk deelt iedere regio mee in de klappen. Gemiddeld start de oogst een 10 tot 20 dagen (!) eerder dan normaal dit jaar.

 

Wijnfraude

Met geregelde tijd is er weer een fraudezaak in het nieuws. Ditmaal is één van de grootste bulkwijn producenten, Raphaël Michel, betrokken. Hij zou goedkope wijn onder de naam AOC Chateauneuf du Pape verkocht hebben aan uiteraard hogere prijs. Het gaat om maar liefst 40 miljoen flessen. Een aantal directeuren zijn opgepakt door de politie. In Frankrijkk heeft Carrefour zijn contracten met de wijnproducent opgezegd, wat als gevolg had dat 6 bottelarijen gesloten zijn.