Leuke wijnbistro’s in Vlaanderen

We doen dit niet zo vaak, recenties schrijven over horeca en wijnhandel. Maar we kunnen de trend naar leuke wijnbistro’s niet negeren. Wijn en eten zijn onlosmakend met elkaar verbonden! Dus deze blog start met een eerste aanzet. (Info staar per gemeente: De Haan, Hasselt) – Laatste update op 08/01/2019

 

De Haan

De Torre (vis & wijn bistro)

Gelegen in het mooiste deel van Den Haan, vlak bij de tramhalte. De Torre, gevestigd in een mooi groot gebouw, is hip ingericht. De menu-kaart is eenvoudig en beperkt. Men werkt enkel met verse ingrediënten. De vis, dagvangst, wordt aan tafel getoond. De mooi en gevarieerde wijnkaart bevat een 40 tal wijnen, opgelijst per wijnstijl. Een 10 tal wijnen zijn per glas. Toch enkele bijzondere namen opgemerkt zoals Pieropan (Italië), Bouchard Finlayson (Zuid-Afrika), William Fèvre (Frankrijk), Schorpion (België), Frog’s Leap (USA), Palacios (Spanje)…
We hebben genoten van uitstekende verse Oostendse oesters en Carpacio (rund) als voorgerecht. Leng en Pladijs met risottobereiding verscheen als hoofdgerecht. Ikzelf koos een frisse, minerale Alabrino (witte) wijn bij de oesters en een (top) Chablis bij het hoofdgerecht. Mijn tafelgenoot koos uitdagend voor de Pinot Noir (F. Raquillet, Bourgogne) bij Carpacio en ook bij het hoofdgerecht. Alle wijnen waren uitstekend, koel opgediend. (2019)

Villa Julia villajuliadenhaan

Een paar dagen aan zee brengt inspiratie en je kan lekker eten in wijnbistro Villa Julia. Gezellige inrichting, uitstekende en verrassende keuken. Je kiest uit een 10 wijnen per glas. Wat de wijn betreft: Het was een herontdekking van Josmeyer (Alsace), subliem fris, fruitig en mineraal. Ook de Santedame Chianti Classico 2010 van Ruffino paste uitstekend bij een lekkere filet pur. (2015)

 

 

Hasselt

Aperi vino

Trendy en druk bezochte wijnbistro in centrum van Hasselt, waar Italiaanse sfeer en ambiance steeds present is. Aperi vino bewijst dat vernieuwende horeca succesvol is. De wijnkaart biedt een ruime keuze aan wijnen uit alle streken -binnen en buiten Europa-. Er zijn tevens een 30 tal wijnen op glas te proeven. Uniek in België. De menukaart is gericht naar de snellere hap, startend met fingerfood en charcuterie tot gril en pasta. Alles gemaakt in de open keuken. We proefden al verschillende wijnen -per glas- zoals Ca del Bosco (Franciacorta), Lois Lageder en Cantina Terlan (Alto Adige), Masi, Planeta (Etna!)… Het Assortiment van bruschette  is een aanrader als aperohapje of voorgerecht. Als je naar Hasselt komt, this is the place to be. (2018)

 

Hebt u een leuke wijnbar ontdekt, laat het ons weten (info@wijninzicht.be)