Nieuwe wereldwijnen versus Europa! (rood)

Velen van ons danken hun passie voor wijn aan Europese wijn. Dankzij Frankrijk, Italië en Spanje bestaat WijnInZicht en voor vele lezers zijn dit ook de eerste wijnontdekkingen. Iets om te koesteren, zeker. Maar we moeten durven andere wijnstreken ontdekken, ook buiten Europa.

Doe thuis de test!

De nieuwe wereldwijnen zijn vandaag zo geëvolueerd dat ze zowel op kwaliteit als op stijl en beleving perfect naast Europa kunnen staan.We lijsten hieronder enkele mooie combinaties. Een leuke wijnavond is verzekerd. En je hoeft het niet altijd eens te zijn met onze (proef)beschrijvingen. Wijnproeven is geen exacte wetenschap, maar is samen genieten van wat mens en natuur kunnen voortbrengen.
Hoe doe je deze proefsessie: Geef de wijnen blind. Omwikkel de fles met zilverpapier of beter geef de wijn in een karaf. Proef en bespreek per twee wijnen. Laat dan zien wat welke wijn in elk glas zit… Proef opnieuw. Indien je voldoende wijn en glazen hebt, her-proef de wijnen later. Nu kan je zelf ontdekken hoe wijnen evolueren als ze open staan. Zorg ook voor water aan tafel. Tussen het proeven een slokje water drinken, dat neutraliseert je mond en laat je fris en monter verder doen.

 1. Rhône stijl (of zuiderse stijl)
  De Syrah druif en zijn zuiderse collega’s zijn internationaal en leveren kruidige, intense wijnen. Een ideale begeleider van zuiderse zomergerechten. We proeven twee toegankelijke voorbeelden…
  Vacqueyras Les Chrestins van Famille Perrin. Vacqueyras, Rhône, Frankrijk. Assemblage van Syrah en Grenache. Zeer toegankelijke en zachte wijn. Mooi warm, donker fruit, kruiden en wat aardse tinten.
  Syrah Gran Reserve van La Riojana Cooperative. La Rioja, Famatina Valley, Argentinië. Intense en tegelijkertijd milde Syrah. Kleur toont al lichte granaatrode tinten, wijst op de jaren rijping (2013). Intens, zoals het moet. Rijp Zwart (bes)fruit, kruiden en hout aroma’s, maar evolueert later naar zoethout en aardse tinten.
  Vacquyeras Les Chrestins: Lodge Wines  € 16,50
  Syrah Gran Reserve: Oxfam Wereldwinkel  € 12,20
 2. Bordeaux stijl
  De klassieker. En al zeggen we het zelf, deze twee wijnen zijn beiden subliem. Karafferen is een “must”, minstens 30 minuten. Beide wijnen zijn een assemblage van de Cabernet Sauvignon en de Merlot druif. Beide wijnen geven mooi weer wat de druiven kunnen, maar zijn ook verschillend. Bordeaux heeft een iets koeler klimaat, maar ook de rijping op eik is verschillend.
  La Chapelle de Bages van Chateau Haut Bages. Pauillac, Bordeaux (linkeroever). Tweede wijn van een Grand Cru Classé kasteel, dat zit alvast goed. Mooi zwart fruit, wat hout aroma’s, kruiden en gerookt. Elegantie en kracht zijn mooi gedoseerd.
  Field Blend van top-huis Beyerskloof. Stellenbosch, Coastal Region, Zuid-Afrika. Intensere wijn met aroma’s van rood en zwart fruit, cederhout en kruiden. Zeer evenwichtig en een wijn waar je opslag verliefd op wordt.
  Beide wijnen tonen de perfecte Bordeaux stijl. Meestal zal La Chapelle iets meer finesse tonen dan Field Blend, maar dat hangt af van de weervariaties per oogstjaar.
  La Chapelle de Bages: verschillende winkels, van 23€ tot 29€
  Field Blend: Rouseu  € 26,50
 3. Variaties in rood…
  In voorgaande sessies proeven we Europese en nieuwe wereld wijnen, met eenzelfde stijl, naast elkaar. Deze derde sessie is anders. Het laat zien dat de nieuwe wereld wijn (Chili) een traditionele, Europese stijl kan maken en dat Europa (Sud-Tirol, Italië) een modernistische wijnstijl kan maken. We beginnen met In Situ Carmenère Gran Reserva. Uit de Aconcagua Valley, Chili. Deze wijn is gemaakt van de Carmenère druif, sterk verwant met Merlot. Productie en stijl is klassiek Europees. Hand geplukte oogst. Bij de Carmenère heeft men Cabernet Sauvignon en Syrah toegevoegd (minder dan 10%). Deze techniek is geleend vanuit Bordeaux, waar men trouwens vroeger ook wat Syrah toevoegde. Natuurlijk houtgerijpt op Franse en Amerikaanse eiken barriques. Resultaat is een mooie elegante, maar ook intense wijn. Fruit, kruiden en hout aroma’s. Zeer zachte, fluwelen tannine. Mooi evenwicht in zuren en smaken. Je kan deze wijn ook proeven samen met de Bordeaux stijl wijnen hierboven.
  Daarnaast een moderne rode wijn, waar houtrijping geen essentie is. De Perlhofer Crescendus van Weingut Ritterhof. Sudtirol of Alto Adigo in Noord-Italië. Deze wijn is een assemblage van Merlot druif met de lokale Vernatch druif. Totaal anders in stijl, lichter, fruitiger… Je drinkt deze wijn eigenlijk beter als eerste wijn. De Italiaanse keuken en kazen komen direct in je hoofd als je deze lekkere wijn proeft. Meer moet een wijn niet doen. De wijn bewijst dat de stijl, die we dikwijls van de nieuwe wereld verwachten, ook in onze “oude” wereld wordt gemaakt.
  In Situ Carmenère Gran Reserva: Vinoscoop € 14,00
  Perlhofer Crescendus: Dulst € 13,93 €

Weer een mooie wijnavond, die je zelf kan organiseren. Geniet ervan.
Een aantal van deze wijnen kan je proeven in onze Basiscursus, start op 26/02/2019. Schrijf nu in!