Avondsessie: Nebbiolo versus Pinot Noir (Leuven)

Op het eerste zicht lijken de Pinot Noir en Nebbiolo druiven twee vreemden voor elkaar. Maar deze competitie sessie toont aan dat er veel gelijkenissen zijn tussen de druiven (en hun regio’s). We verklappen er alvast een paar: beiden zijn moeilijke druiven voor de wijnboer. Beiden kunnen zich verraden door hun wijnkleur en beiden leveren wereld-top-wijnen (in een monocépage vorm en niet met een assemblage).

Bourgogne en Piëmonte zijn de wijnregio’s waar hun respectievelijke druif zijn thuisland vindt. En ook hier zijn gelijkenissen: beiden hebben unieke terroir, waar kalk een hoofdrol speelt. Beiden hebben een rijke en woelige culturele geschiedenis en beiden zijn nationaal de underdog van een concurrerende regio: Bourgogne heeft Bordeaux als rivaal en Piëmonte heeft Toscane als uitdager.

 

We proeven 6 wijnen, steeds brengen we Pinot Noir en Nebbiolo naast elkaar. Zo kan je zelf ervaren hoe gelijkend of verschillend deze druiven zijn, en hoe kenmerkend ze kunnen overkomen. Uiteraard is dit ook een uitgelezen moment om binnen elke druif  verschillende appellaties (regio’s)  te proeven. Het “terroir” zal hierdoor ook zijn geheimen prijsgeven. En we werken met topdruiven, dus ook de bijbehorende top appelaties zijn van de partij!
Onze selectie (onder voorbehoud van beschikbaarheid)

Nebbiolo Pinot Noir
Langhe: Arcapla (Costa di Bussia)
Barbaresco: Garrassino (Carretta)
Barolo: Roggeri (Ciabot)
Sud Tirol: Blauburgunder Jansen (Ritterhof)
Bourgogne: Rully – Côtes Chalonnaise (Sounit)
Bourgogne: Clos des Vignes Franches Beaune 1cru (Château de la Charrière)

En we sluiten af met een verrassende 7de wijn.

De sessie wordt ingericht volgens de op dat moment geldende Corona regels.

De wijnsessie gaat door bij Dulst wijn met advies, Bierbeekstraat 21 3052 Blanden. (Nabij afrit Haasrode/Blanden op E40. Gebruik je GPS.)
(Wil je deze sessie in Hasselt volgen, klik dan hier.)

Voor wie: Er is geen enkele voorkennis vereist.
Avondsessie: start om 19u30 en eindigt om 22u00
Prijs: 54 € per persoon  (BTW inbegrepen)
Datum: Dinsdag 26 oktober (1 avond)
(De opleiding gaat door vanaf 10 inschrijvingen.)