Avondsessie: Oostenrijk & Südtirol (Leuven)

Ontdek de Oostenrijkse wijnen

“Weinland Osterreich” ligt in het oosten van Oostenrijk, en dus buiten de hoge Alpen. Geen bergbeklimmen, geen skieën… alhoewel dit is wellicht wat kort door de bocht. Regio’s als Wachau of Krems aan de Donau, of Burgenland aan de Neusiedler See zijn wellicht gekend. Maar je ontdekt vanavond ook de parel Sud-Steiermark. Aan de hand van minstens 8 wijnen bespreken we de voornaamste wijnregio’s en vergelijken we Oostenrijk met het Italiaanse Sudtirol, dat vroeger deel uitmaakte van het grote Oostenrijkse rijk. Ook de druiven zijn uniek. Van Chardonnay en Sauvignon Blanc tot de “beroemde” Gruner Veltliner. Of voor rode wijn van Cabernet tot Zweigelt. En ja, ook deze kant van Oostenrijk heeft mooie landschappen en sfeerbeelden… en dus opnieuw is het weer vakantiestemming.

Zoals steeds leren we u in deze sessie ook wijnproeven… Welke smaak proef je, welk aroma ruik je? Mooie discussies onder de deelnemers doen je een nieuw Oostenrijk ontdekken. Niet als ski of bergvakantie, maar als een top wijnland.

oostenrijk

csm_wein-oesterreich_0991b73525

Hun slogan is “a taste of culture”, en ja als er één land is dat cultuur kent…

Oostenrijk kent 4 grote regio’s:

  • De meest bekende zijn de wijnstreken rond de Donau, ten noord-westen van Wenen. Gruner Veltliner is hier de ster-druif met uitstekende en gevarieerde witte wijnen, maar ook Riesling voelt zich thuis. Relatief warm klimaat, minerale ondergronden en mooie, steile valleien. Ook lekkere fruitige rode wijnen worden gemaakt. Wellicht kent u de appellaties Wachau, Kamptal of Kremstal.
  • Weinviertel is één grote appellatie en de meest noordelijke van Oostenrijk. Het thuisland van de Gruner Veltliner, die hier wat kruidiger kan zijn. Een grote regio, dus ook meer variatie in druiven en stijlen.
  • Burgenland & Neusiedlersee. Ten zuiden van Wenen, een totaal ander landschap en andere wijnen. Meer aandacht voor rood valt onmiddellijk op. Zweigelt en Blaufrankisch zijn de rode druiven en leveren krachtige wijnen. Maar ook mooie Chardonnay, met houtrijping, die perfect de vergelijking met Bourgogne kan doorstaan. Door de “See” wordt er ook zoete top-wijn gemaakt (pourriture noble).
  • Tot slot Steiermark, en meer in het bijzonder Südsteiermark. Tegen de grens van Slovenië en Italië. Het ziet er ook uit als het heuvelachtige Piemonte, en o-ja, er worden topwijnen gemaakt: Sauvignon Blanc en Chardonnay…

 

Dulst_logo_Q_fond_zwart.inddDe wijnopleiding gaat door bij wijnhandel Dulst “wijn met advies” in Blanden, bij Leuven. (vlak bij de afrit Haasrode op de E40).

 

 


Voor wie: Er is geen enkele voorkennis vereist.
Avondsessie: start om 19u30 en eindigt om 22u00
Prijs: 45 € per persoon  (BTW inbegrepen)
Datum: 24 oktober 2019, 1 avond.
(De opleiding gaat door vanaf 12 inschrijvingen.)