Avondsessie: Wijn & hout, geeft dit altijd goud? (Leuven)

Een unieke sessie over hoe houtrijping en sur lie de wijnstijl, aroma’s en smaken van wijn bepalen. Twee belangrijke technieken, die de wijnboer vaak gebruikt.  Wijn zou nooit zo populair zijn, zonder de ontdekking dat het huwelijk tussen hout en wijn perfect is. In deze avondsessie bekijken we waar en wanneer de wijnboer hout gebruikt tijdens de vinificatie en de rijping. Wat doet het hout met de wijnaroma’s en smaken? Of wat met de body, de balans en complexiteit? Alle eigenschappen, die we aan wijn verbinden, zal hout beïnvloeden. Dit is zowel mysterieus als magisch.

We proeven deze avond een mooi scala van wijnen, dat de diversiteit aan stijl illustreert. Kan je het verschil proeven tussen Franse eik en Amerikaanse eik? “Does size matter” (grote of kleine vaten)? En hoe oud wordt zo’n wijnvat eigenlijk? Wist je trouwens dat er serieus met vuur gespeeld wordt als men de houten wijnvaten maakt.

Naast hout is de productiemethode ‘sur lie’, de rijping op dode gistcellen, vaak toegepast. Ook dit belichten we in deze sessie. Kortom, een Master Class over de impact van hout(rijping) op de wijnstijl. Mis dit niet.

 

De wijnopleiding gaat door bij Restaurant De Bibliotheek, Vaalbeek (Oud-Heverlee), Gemeentestraat 12, vlak bij Leuven. (afrit Haasrode op de E40).


Voor wie: Er is geen enkele voorkennis vereist.
Avondsessie: start om 19u30 en eindigt om 22u30
Prijs: 45 €
Datum: 30 april 2019, 1 avond.
(De opleiding gaat door vanaf 10 inschrijvingen.)