Replica Wine – kan je wijn kopiëren?

Dit weekend stond in De Standaard een opmerkelijk artikel over een nieuw Amerikaans bedrijf “Replica Wine“. Dit bedrijft maakt gekende topwijnen na, in het laboratorium. Kort gezegd, ze analyseren chemisch een bepaalde gerenommeerde wijn en kopiëren die wijn. Nu ja, zij zelf zeggen dat ze geen exacte kopie zijn, maar geïnspireerd zijn door de “echte” wijn, die ze kopiëren. Hoe kan dit nu? In essentie bestaat wijn uit een aantal basis-componenten:

  • 85% water
  • 8% tot 15% alcohol
  • 2% componenten die de structuur, smaak en aroma’s aan de wijn geven. Denk aan suiker, tannine, zuren. Maar ook aan aroma molecules die wijnen naar citrus, aardbei, honing of hout doet ruiken.

Maar het blijft wijn! Ze vetrekken van echte (bulk)wijn en bewerken deze dan verder met chemische componenten om de kopie af te werken. Het zal spannend afwachten zijn op controles die ze krijgen. De vraag is of de bewerkingen die ze doen wettelijk toegelaten zijn om het product wijn te blijven noemen? In de USA allicht wel, maar in Europa?

Volgens de Amerikaanse pers is het verschil tussen de kopie en de “echte” wijn nauwelijks te proeven. Dit is een uitzonderlijk prestatie, als dat waar is. Je kan en mag dit niet vergelijken met andere experimenten zoals blauwe wijn… Replica Wine gaat professioneel ter werk. Hun chemisch laboratorium is internationaal erkend als de grootse database over smaken en aroma’s van alcoholische dranken. Wellicht dat een samenwerking tussen de klassieke wijnwereld en Replica Wine een nieuwe positieve revolutie kan betekenen.