Rosé, de zomerwijn!

t’Is zomer, dat hopen we toch. Maar niet getreurd, de terrasjes, tuinfeesten… het zijn ideale gelegenheden om een frisse roséwijn te degusteren, dé zomerwijn bij uitstek. Rosé is de ideale compagnon voor zomerse gerechten als BBQ, tapas en slaatjes. De zoetere types gaan bij fruitdesserts en/of zoet-zuur keuken. Maar eerst, wat typeert een roséwijn?

  • /file_thumbview_approve.php?size=1&id=20105983frisse, fruitige wijnen, vooral met aroma’s van bloemen en rood fruit (aardbei, framboos). ook kruiden aroma’s zijn een onmiskenbare eigenschap…
  • levendige zuren, duidelijk aanwezig, en lager in tannine en alcohol dan rode wijn
  • spelen met de (rest)suikers. Afhankelijk van de stijl kan rosé droog tot iets zoeter zijn.
  • de meeste rosés zijn niet bedoeld om jaren te bewaren maar om jong en fris te degusteren.

Roséwijn wordt fris gekoeld opgediend, uit de ijskast of ijsemmer. Ook intensere/donkere rosé wordt fris opgediend (max. kelder temperatuur).

We lijsten even de voornaamste rosé regio’s, maar natuurlijk zijn er veel andere regio’s die prachtige rosé maken.

  • France, Provence (Diverse sub regio’s in Provence). Fris, fruitig, kruidig. Lichtere stijl, maar zonder twijfel de referentie!
  • France, Rhône (appellatie Tavel, Lirac, Ventoux, Costière de Nimes). Tavel is een intense rosé, voor bij de maaltijd. Ventoux en Nimes zijn eerder lichtere rosés.
  • France, Loire (appellatie Anjou, Tourraine,…) Gevarieerd in stijl, zijn soms iets zoeter.
  • Italia: Veneto, Marche, Abruzzo, Sicilië, Toscane… Grote gevarieerde keuze. Italiaans voor “rosé” is Rosato, Cerasuolo, Chiaretto.
  • Espana: Penedes, Navarra uit het noorden… Ze zijn soms iets zoeter. Spaans voor “rosé” is Clarete, Rosado.
  • Nieuwe wereld: Zuid-Afrika, USA, Australië… zeldzamer, maar daarom niet minder.

Rosé heb je in alle kleuren, smaken en… prijzen. Bij de volgende keer zon in uw tuin, open een frisse rosé en je waant je in Spanje, Frankijk of Italië… eindelijk vakantie!

Een 5-tal rosés voor u geproefd.

Domaines OTT (Provence)

domaine-ott-SellRose2012Mooi voorbeeld van een fruitige en kruidige rosé. Aroma’s van perzik, rood fruit, wat citrus en kamille vormen een mooi evenwicht met de frisse zuren en ronde terroir impressie. Genieten op een terras met een salade Niçoise… Verkrijgbaar bij wijnhandel Young Charlie (Merksem). Richtprijs rond de 14,00 €.

 

Je vind talloze andere mooie rosés uit de Provence in de handel, startend van een 9,00 €. Provence kent ook sub regio’s, die wat intenser en kwalitatiever kunnen zijn, bv. Saint-Victoire, een bergachtig gedeelte van de Provence, wat verder van de zee. Domaine Coussin heeft zowel instapwijnen als topwijnen.

Domaine de Fondreche (Rhône, Ventoux)

domainefondreche-rose_2012Ventoux is niet enkel een wielermekka, de regio maakt ook voortreffelijke wijnen. De wijngaarden liggen iets hoger en leveren frissere (en soms lichtere) wijnen dan we gewoon zijn uit de Rhône. Dit domein is één van de mooiste wijnproducenten uit de regio en maakt een voortreffelijke en betaalbare roséwijn. Fris, fruitig, kortom een vlot drinkbare rosé te genieten met vrienden. Ideaal voor uw feesten. Verkrijgbaar bij Wijnen De Kok (Lier). Richtprijs net geen 9,00 €.

 

Chateau Trinquevedel (Rhône, Tavel)

trinquevedel-chateau-75cl-1Honoré de Balzac, de beroemde Franse romanschrijver, verklaarde dat Tavel één van de zeldzame rosés is, die beter wordt met het ouderen…” De complexe neus van rode vruchten evolueert met de jaren naar aangename toetsen van steenvruchten en amandelen, met gulle rondheid in de mond, ondersteund door kruidige toetsen. Tavel rosé geef je bij de betere zomer-maaltijd of BBQ en is intens en uniek. Verkrijgbaar bij Dulst, wijn met advies (Blanden). Richtprijs 10,62 €.

 

Tenuta Delle Terre Nere Etna Rosato (Sicilië)

terrenere-EtETNArosato-2014_0,75mlItalië kent uiteraard talloze rosé regio’s, uit de Marche, Abruzzo, Veneto… Maar deze Terre Nere uit Sicilië is een geval apart. Gemaakt met lokale rode druiven, en uiteraard met sterk minerale tinten door de vulkaan Etna. Deze frisse rosé geeft wild rood fruit en sterke kruiden als wilde salie en basilicum. Een wijn met karakter! Verkrijgbaar bij Licata (Diepenbeek), een wat hogere prijsklasse: 16,99 €, maar je krijgt er de Etna bij…

 

Mailly (Champagne)

Een Champagne rosé is een topfestijn. Als aperitief of bij een gerecht, beiden kunnen zonder probleem. Ook bij rosé schuimwijn heb je drogere en zoetere types, proeven is de boodschap. Mailly (een Grand Cru Champagne) verpakt de mooie roze wijn in een transparante fles. Finesse is het sleutelwoord bij deze wijn. Mooi fris, rood fruit (bessen, framboos), omringt met florale tinten (roos). Richtprijs tussen de 30 € en 40 € oa. te verkrijgen bij Global Wineries in Kapellen.

Je vindt ook leuke rosé schuimwijnen bij de “Crémants” en zijn dikwijls goedkoper dan Champagne… Bespreken we zeker een volgende keer.

Rosé wijnen, ongetwijfeld even leuk en lekker dan wit of rood. Proost!

Laatste update op 19/06/2016