Sprankelende wijnen, een top beleving

Een sessie over schuimwijnen is altijd uitzonderlijk. Sprankelende wijnen betoveren. Hieronder een verslag van een eerdere sessie…

Je krijgt als deelnemer meer uitleg over hoe schuimwijn gemaakt wordt en wat de verschillen zijn tussen “méthode traditionelle” en “Tank method of Cuve Close”… En dan starten we met proeven. En wat is er beter dan een frisse fruitige Prosecco DOCG. De Camul speelt deze rol, zoals steeds, excellent. Een fijne, fruitige en minder intense schuimwijn. We leren hoe we wijn moeten proeven: zien, ruiken, proeven.

champagne, cava, franciacorta, MCC museletEr bestaan talloze schuimwijn regio’s, ongetwijfeld. Om onbevooroordeeld te zijn proeven we er 3 blind… de wijnen hebben een jasje aan, de deelnemers weten niet welke streken aan bod komen. De Cava Portaceli (Mont Marcal) weet te bekoren door zijn frisse levendige fruittoetsen. De Zuid Afrikaan (MCC Pongracz) toont de typische aroma’s van de 2de gisting op fles. De derde schuimwijn is een verrassing: Chateau Mont St-Michel, uit Washington State (USA), met zijn eigen stijl. Alle wijnen waren “Brut”, dus niet echt beendroog. Daarom, een extra wijn ter vergelijking, de Brut Nature van Puigmolto-Emendis. Een Cava van 8 € neemt het hier op tegen de andere schuimwijnen… En toch, door zijn droogheid, weet deze schuimwijn velen te overtuigen.

Zoals steeds bij WijnInZicht, laten we in elke sessie ook een aantal topwijnen proeven. Uiteraard, deze zijn duurder, maar je krijgt de kans om zelf vast te stellen of een dure wijn toch beter kan zijn dan een goedkopere concurrent… En ditmaal is het uitzonderlijk:

schuimwijn of champagne, feest en genieten

  • Franciacorta, Ca del Bosco Cuvée Prestige. Ja deze top uit Noord Italië gaat voor de prijzen. Wat een finesse en toch ook kracht! Met mooie frisse aroma’s, perfect in balans. Een favoriet.
  • Cava, Gramona Imperial Gran Reserva. Gramona behoort tot de absolute top van Cava en heeft daarenboven een eigen stijl. Een complexe en krachtige Cava, met oneindig veel aroma’s. Bijzonder is de “dosage”, die deze wijn krijgt, en daardoor zelfs Sherry aroma’s doet bovenkomen. Klasse zonder meer!
  • Champagne Boizel. Deze Champagne staat natuurlijk tussen grote concurrentie. Het huis Boizel maakt kwalitatieve Champagnes. Het bewijs is dat we hun “gewone” Champagne, dus geen Premier of Grand Cru, in deze competitie laten aantreden.

Als slot, en ook om te vergelijken met bovenstaande Franciacorta en Cava Gran Reserva, proeven we één van de absolute Champagne tophuizen: Bollinger. We hebben gekozen voor de Cuvée Special Brut. Whow, wat een kwaliteit. Finesse en intensiteit gaan samen, mooie aroma’s van fruit en gist. Een Champagne waar je de luxe zo in proeft, maar die tegelijkertijd levendig, fris en toegankelijk is. Een stijl die wat te vergelijken is met Ca del Bosco. En even verrassend is het verschil in stijl met de Cava Gran Reserva. We proeven hier werkelijk de Europese top, nee eigenlijk de wereldtop, naast elkaar. Zonder meer uniek.

De conclusie van deze avond is wellicht wat dubbel: We bewijzen -zonder twijfel- dat regio’s buiten Champagne klasse en top schuimwijn maken, gelukkig met een eigen karakter. Maar terzelfdertijd, Champagne blijft wel de referentie.

lesschuimwijn2010605

Zie ook onze blog: Champagne, keizer der wijnen!