De ideale stopplaats voor uw reis naar het zuiden of oosten…

De grote vakantie is in aantocht. Je vertrekt met de wagen naar het zuiden: Italië, Côte d’Azur, Barcelona… Of je gaat naar de Balkan, Oostenrijk of Zwitserland. Het wordt dus weer kilometers vreten. Wel, in plaats van helse ritten en frustrerende files geven we u hier een aantal tips om onderweg te stoppen en overnachten. Ideaal om je wijnhobby te koppelen aan de jaarlijkse familie vakantie. We bespreken 6 stopplaatsen (sterren op de kaart).

Europe stopplaatsen2

Mooie stopplaatsen langs de “Route du soleil”

Deze autosnelweg loopt langs twee grootse wijnregio’s: Bourgogne en Rhône. Immers Zuid Frankrijk, Piëmont of Toscane liggen een 1000 tot 1500 km van Brussel. Mogelijke stopplaatsen zijn de regio Beaune of Chablis op een 550-600 km van Brussel en Pouilly-Fuissé op een 700 km.

  1. DSCN1279Regio Beaune: Het centrum van de Bourgogne, zowel cultureel als wijn-gastronomisch. Je kan perfect de avond doorbrengen in de stad en in één van de hotels daar overnachten. De vele wijnbars en/of degustatieruimtes nodigen u uit om Bourgogne wijnen grondig te proeven, maar let wel Bourgogne wijnen zijn niet goedkoop. En, nu je er toch bent, loop eens binnen bij “Librarie vins & gastronomie (ateneum)”, een ongelooflijk aanbod van de beste wijnboeken en -accessoires… Je kan natuurlijk ook in één van de wijndorpjes overnachten. Aanrader is Montrachet-Puligny. Mooi, rustig dorp met uitstekende wijnboeren. Het centrum van het dorp is het luxe hotel “Le Montrachet”, met uitstekend restaurant als ook een leuke wijnbar met een 8 tal (top)wijnen te proeven per glas. Wilt u rustiger slapen –en goedkoper- kies dan hotel “La Chouette“. Dit wordt trouwens uitgebaat door de vrouw van de eigenaar van Le Montrachet. Mooie rustige kamers en een uniek ontbijt van zelfgemaakte toespijzen, fruit, eieren, enz… U kan de dag alvast niet beter starten.
  2. 054-1200pxChablis: Ok, dit is niet echt vlak naast de Route du Soleil. Je rijdt trouwens beter via Bouillon naar Chablis, zo vermijd je alle files op de “Route”. Maar Chablis zal voor iedereen, die er stopt, een ongelooflijke herinnering zijn. Mooi, rustig en wat een wijnen! Je kan wandelen tussen Grand Cru’s en zelf ontdekken wat helling en expositie naar de zon betekent. De streek is ook ideaal voor fiets of moto uitstappen en natuurlijk je kan talloze wijnboeren bezoeken. Bijvoorbeeld de coöperatieve La Chablisienne, sublieme kwaliteit voor betaalbare prijs. Een goed hotel-restaurant is “Hostellerie des Clos”. Vraag een kamer in het bijgebouw, dat zijn de beste en de rustigste. Naast dit hotel is wijngod (eh, wijnboer) William Fèvre gevestigd, dus je zit op een steenworp van één van de absolute toppers uit Chablis.
  3. Omgeving Pouilly-Fuissé: Zuidelijke Bourgogne, net onder Macon en boven Lyon. Ook hier voortreffelijke wijnen. Er zijn hotels en vele B&B’s. Tijdig reserveren is hier aan de orde, gezien het aanbod snel uitverkocht is. Het icoon van deze regio is de “Roche de Solutré” (foto) en in het “Atrium” kan je verschillende wijnen uit de streek degusteren. Trouwens hier start de Beaujolais. Prachtige regio, lekkere wijnen en nog niet platgelopen door toeristen. Slaap in het rustige, familiale hotel Chez la Rose (Julienas) en start de volgende dag met “Beaujolais, route de vin”… naar het zuiden!

 

 

4. De Elzas , mooie stopplaats voor uw reis naar Franse Alpen, Zwitserland, Oostenrijk en Italië…

Deze wijnstreek wordt jaarlijks bezocht door duizenden Belgen, op 500 km van Brussel. Hun gastronomie en gastvrijheid zijn legendarisch. Ideaal als start of afsluiter van uw jaarlijkse zomervakantie. Lees onze blog over Elzas voor meer informatie (oa. hotels/restaurants en wijnboeren). Belangrijke (wijn)stadjes zijn Riquewihr, Ribeauvillé en Eguisheim.

 

5. Neuchâtel (Zwitserland, op 600 km), een parel als stopplaats voor uw reis naar Italië, Oostenrijk

007-120pxInderdaad Zwitserland maakt mooie wijnen: Chardonnay, Pinot Noir, Chasselas… Onbekend voor vele Belgen, maar geloof me, éénmaal geproefd en je bent verkocht. De wijnregio rond de meren van Neuchâtel en Lausane zijn top… en dus ideaal als stopplaats. Neuchâtel is een kleinere stad met een oud centrum en gelegen aan het meer met dezelfde naam. Er zijn tal van goede hotels en eetgelegenheden. Een betaalbaar luxe hotel is Best Western Plus Hotel Beaulac, vlak aan het meer en de haven, met een uitstekende en gezellige brasserie en sushi bar. Wil je echt grand luxe dan is Restaurant O’terroirs & Beau-Rivage Hotel the place to be. Dit laatste hotel heeft een mooi zomerterras en daar is het ideaal om enkele lokale wijnen te ontdekken en proeven (met uitleg van de kelner!) Een wandeling langs het meer of in de stad, een boottocht… Vakantiesfeer alvast verzekerd.

 

6. Loire (op 550 km), stopplaats voor uw reis naar Pyreneeën of Spanje.

DSC00049-cropped-120pxDe Loire, uitgestrekte wijnregio. Tours, met Chinon en Saumur in de onmiddellijke omgeving is een uitgelezen stopplaats. Een kleine, levendige stad met cultuur, winkelen en wijn natuurlijk. Er zijn talloze hotels in de stad of in de omgeving (ao. het mooie Amboise of Vouvray). En je kan eventueel een kasteeltje bezoeken, zoals het pittoreske Chateau Chenonceaux. Bezoek zeker één van de Caves , bv. die van Vouvray of  proef het topdomein Domaine Huet

 

Natuurlijk zijn er talloze andere prachtige stopplaatsen. Heb je mooie tips, laat ze ons weten. Meer informatie vindt u:

Bourgogne

Elzas

Neuchâtel

Loire

We wensen jullie een mooie vakantie en geniet van de nieuwe wijn-ontdekkingen op jullie reis.