Veneto: grootse Italiaanse wijnregio

In het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië, ligt  Veneto, één van de grootste wijngebieden van Italië qua wijnvolume. Maar je vindt er ook heel wat kwaliteit. Enkele bekende topwijnen uit deze regio zijn Valpolicella en Soave. Voor de wijnliefhebbers een heel interessant alternatief voor het drukke massatoerisme aan het Gardameer.

Valpolicella – een naam die wijnliefhebbers meteen het water in de mond doet krijgen

Je hebt heel wat dorpjes in het dal als je vanuit de richting Verona (A4-autosnelweg) komt zoals Sant’Ambrosio, San Giorgio, San Pietro. Allemaal …”di Valpolicella“. Maar het is aangenamer en veel mooier om in een hoger gelegen dorpje te verblijven zoals Marano di Valpolicella. Wij kozen er voor B&B La Bella Vigna, een heel verzorgde B&B, mooi gelegen midden de wijngaarden, met leuke themakamers, een heel vriendelijke uitbater en een prima ontbijt. In deze regio hebben heel wat wijngaarden er nog de traditionele Pergola-geleidingsvorm, waarbij de druiven naar beneden hangen onder een horizontaal bladerdek. Dit is goed tegen zonnebrand en laat ook luchtcirculatie toe.

 

Je vindt er tal van wijnhuizen in de buurt. Bezoek C’ La Bionda waar je meteen van hun voortreffelijk gamma aan DOCG Valpolicella wijnen kan genieten. Allen hoofdzakelijk op basis van de Corvina-druif proeven. Van de eenvoudig-fruitige Valpolicella Classico over de vollere Valpolicella Ripasso met heerlijke smaken van gestoofde pruim en kers, tot de licht zoete Amarone della Valpolicella. Sluit af met de meer uitgesproken zoete Recioto della Valpolicella. Intense smaken van rode bes en specerijen. Proef in de lokale restaurants zeker de Risotto en de Polenta die er met Valpolicella bereid wordt. Heerlijk!

 

Volg onze wijn-sessie “La Bella Italia“.

Het Garda-meer – meer dan vakantiewijntjes

De DOC Garda beslaat een zeer groot gebied, zowat alles rond het Garda-meer, en is absoluut niet restrictief genoeg. Laat deze maar voor wat het is, en verken de zuid- en zuidoost-oevers met de betere DOC-appellaties: Lugana voor zijn uitstekenden witte wijnen en Bardolino, vooral gekend als het lichtere broertje van de rode Valpolicella wijnen en de Chiaretto, wat Italiaans is voor de betere rosé wijn).

Verona – de stad met de meeste Romeinse overblijfselen na Rome

Bezoek zeker Verona, de hoofdstad van de Veneto-regio. De hele historische binnenstad behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. Je loopt er via talrijke oude bruggen over de Adige, langs heel wat Romeinse overblijfselen, Middeleeuwse vestings en pleinen. Het Romeinse amfitheater is indrukwekkend. Wij waren er getuige van de voorbereidingen voor het jaarlijkse opera festival.

 

Soave  – zoek de top witte wijnen op

Ten oosten van Verona vind je Soave, een mooi ommuurd stadje met een indrukwekkende burcht bovenop de rots. Dit stadje is bekend voor de witte Garganega-wijnen. Het stadje heeft tal van wijnhuizen in mooie palazzo’s waar je vlot wijn kan degusteren. De kwaliteit van Soave is toch wel zeer uiteenlopend. Eén van de oudste en zeker ook één van de betere wijnhuizen is Pieropan. Loop dus zeker bij hen binnen aan de Via Camuzzoni, niet meer dan een winkel met degustatieruimte. Maar je kan er vlot én gratis een mooi palet proeven: hun Soave Classico (85% Garganega, 15% Trebbiano), hun Calvarino (komt van wijngaarden met vooral vulkanische basaltbodem, 60% Garganega) en tenslotte hun La Rocca (100% Garganega, van de wijngaarden op kalksteen aan de burcht, houtgelagerd, exotisch fruit en specerijen, volle body en mooi in balans).

Een uitgebreid bezoek met interessante rondleiding en degustatie kan je aanvragen in de Azienda Monte del Frà, gelegen in Sommacampagna, ten zuidwesten van Verona. Frà verwijst naar Fraterni. Op die locatie was vroeger een klooster gevestigd. Het wijnhuis bezit wijngaarden in de hele regio, incl. in de kerngebieden van Valpolicella, Bardolino en Soave. Voor die Classico’s fermenteren ze de wijn binnen dat kerngebied. We lopen tot aan de wijngaarden in Sommacampagna met hier vooral de Cortese-druif (lokaal Fernanda genoemd). We bezoeken ook de vinificatie-infrastructuur en proeven tenslotte in een knappe ondergrondse degustatiezaal. We starten met de Soave Classico DOC van dit huis, een 100% Garganega witte wijn. Nadien proeven we de Ca’ del Magro Custoza Superiore DOC, op basis van maar liefst 7 druivenrassen. Een mooie vollere witte wijn, door de rijping op de gistcellen – sur lie-.

Bij de rode wijnen starten we met de Lena Veronese IGT, 100% Corvina, waarbij de druiven een beetje gedroogd zijn. Mooie aroma’s van o.m. zure kers en pruim. De Valpolicella Ripasso Superiore DOC (80% Corvina en 20% Rondinella) van het huis biedt de uitstekende Ripasso-aroma’s. Na de eerste fermentatie worden de geperste schillen van de Amaraone toegevoegd waardoor een 2de fermentatie ontstaat die extra smaakconcentratie toevoegt. Zeker één van de toppers. Volgende in de rij is de Scarnocchio Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOC.  Deze wijn biedt extra complexe en rijke aroma’s van gedroogd fruit en doet mij vooral denken aan opgelegde krieken; heerlijk! Tenslotte proeven we de Recioto della Valpolicella Classico DOCG van het huis: de Passito-methode, het drogen van de druiven in houten kratten, zorgt voor de concentratie van de suikers en geeft een heerlijk gebalanceerde zoete wijn.

Tips:

Verblijfplaats: Marano di Valpolicella: www.labellavigna.it

Restaurants

  • Antica Osteria Paverno (in Valgatara, gehucht van Marano di Valpolicella). Je eet er op een fijn terras onder een pergola. Bijzonder was de Risotto bereid met Amarone-wijn in een kaasschelp, die we nuttigden met een mooie  witte wijn uit de DOC Lugana (Trebbiano).
  • Antica Trattoria da Bepi (helemaal in het centrum van Marano); super lekkere taggliatelle met zwarte truffel, en heerlijke Polenta met lamsragout bereid met Amarone, uiteraard met een Valpolicella-wijn.

Auteur

Wim Philippe
Zelfstandig en freelance wijnconsulent
WSET Advanced C
ertified
wim@winexplained.be