Belgische wijnen verrassen!

Belgische wijnen verrassen! Dat was het unanieme besluit van de deelnemers aan onze sessie over Belgische wijn. Vorige week gaf ik de jaarlijkse sessie. En telkens opnieuw blijven Belgische wijnen mij verbazen. Kwaliteit en typiciteit zijn bijzonder. En ja, uiteraard kan de Belgische wijn nog verbeteren en groeien, maar België is een uniek wijnland. Onze wijn makers hebben toegang tot de beste kennis, velen werken bijvoorbeeld samen met Franse wijnboeren. Anderzijds zijn we een beginnend wijnland met slechts enkele decennia ervaring. We hebben de uitzonderlijke gelegenheid om nu Belgische wijnen te proeven. Dit is genieten en ontdekken van hoe een klein wijnland aan de weg timmert om een groots wijnland te worden.

Als je weet dat 40% van alle wijn van onze bodem schuimwijn is, was de start al meteen recht in de roos. De “Ruffus Blanc de Blancs” overtuigde als Belgische champagne, een elegante, frisse en mooie sprankelende wijn. Een ander kaliber is de Schorpion Zwart. gemaakt op basis van Pinot Noir en Chardonnay. Lekkere intense schuimwijn met fruit, bakkerij aroma’s en mineraliteit.

Worden Belgische wijn beter met de leeftijd?

Belgische wijn rijpt wel degelijk mooi. We proeven Clos d‘Opleeuw, Chardonnay uit Haspengouw, en die behoort al jaren tot de top. Geïnspireerd op witte Bourgogne proeven we hun wijn uit 2013 of een dikke vier jaar oud. Wat een kwaliteit, veel finesse en mooi evenwicht tussen hout en fruit aroma’s. Rond en zacht met een lange verfrissende afdronk. Zonder meer klasse, die perfect tussen de beste Franse wijnen kan staan. En helemaal nog niet aan het einde van zijn potentieel. In dezelfde “leeftijdstest” proeven we Aldeneyck Pinot Noir Barrique uit 2015 én uit 2012. De 2015 is jong, wat je duidelijk kon proeven. Nog wat scherp en zal groeien in complexiteit. De 2012 was ongelooflijk lekker. Fantastische complexiteit van rijp fruit, hout, mineraliteit en de typische woud en animale toetsen van Pinot Noir. Mooie afdronk die naar meer vraagt! Deze wijn blijft verbazen in stijl en weet het beste uit de rijke, volle Bourgogne stijl te combineren met de frisse Pinot Noir stijl uit de Nieuwe Wereld.

 

Heeft Belgische wijn typiciteit?

Domein Aldeneyck

Zeker. Zelfs indien we aanleunen bij Franse of Duitse wijnstijlen, bewijzen bovenstaande voorbeelden dat we topkwaliteit leveren. Maar de Belgische wijn maker experimenteert. Hij gebruikt lokale druiven zoals bv de Solaris druif, die je proeft in de Witte Waes wijn. Of de Acolon druif van Chateau Bon Baron, die prachtige rode wijn levert. De rode wijn leunt aan bij Bordeaux in stijl en aroma, maar toont tegelijkertijd zijn eigen karakter. 

Belgen zijn dapper, dat heeft iemand lang geleden al gezegd. We laten Pinot Gris op hout rijpen waardoor de wijn krachtiger en ronder word, alsook meer aroma’s krijgt.  Is taboe in Frankrijk of Duitsland, maar niet in België. Domein Kitsberg toont een mooi voorbeeld met de Pinot Gris Anders. Intens fruit en kruiden uit de Pinot Gris worden aangevuld met zachte hout en minerale impressies. Een krachtige wijn, de perfecte begeleider voor vis of gevogelte. 

Wil je meet weten, lees onze blogs over Belgische wijn:

Belgische wijnen zijn top!

Wijn van de maand maart – 2 Belgische topwijnen