Verslag sessie: Bordeaux wijnstijl uit de hele wereld

De afwezigen hebben ongelijk“, niets is meer toepasselijk voor deze sessie. Het werd een ongelooflijke ontdekkingsreis rond de wereld. De Cabernet Sauvignon druif was de ster van de avond, maar Merlot, Malbec, Cabernet Franc en zelfs Sangiovese zorgden voor verrassende wendingen. Om Piet Huysentruyt te imiteren… wat hebben we geleerd vanavond:

  1. sessie_bordeaux-blends-201611-1500pxEerst en vooral. Of de wijnen nu uit Bordeaux, California, Zuid Afrika, enz… komen, de bordeaux wijnstijl levert steeds uitzonderlijke kwaliteit en een grote variatie.
  2. We kunnen het niet genoeg herhalen: Karaferen die wijnen, minstens 30 minuten… Alle wijnen die we proefden bleven gedurende heel de les evolueren. We hadden de unieke gelegenheid om dezelfde wijn meermaals te proeven en te vergelijken. De evolutie van fruit naar hout of tabak en cacao zijn steeds wonderbaarlijke momenten. Wijnen die aanvankelijk minder opvallen, stelen later op de avond de “show”. Het is juist om deze ervaring dat we allemaal wijnliefhebbers zijn.
  3. En ja, wij Vlamingen zijn groot gebracht met de Bordeaux papfles… Deze wijnstijl blijft onze voorliefde houden en past uiteraard ideaal bij de rijke Belgische keuken.

Natuurlijk, we hebben dan ook een mooi palet aan wijnen geproefd. Om u alvast te doen watertanden…

  • La Chapelle de Bages 2009 (Bordeaux, Pauillac). Tweede wijn van Grand Cru Classé Chateau Haut-Bages… Mooi om te zien dat dergelijk top huis wijn maakt, die tijd nodig heeft om zich te tonen. Pas na een half uur toonde deze wijn zijn ware klasse. Hij werd uiteindelijk een top favoriet van de avond.
  • Vray Croix de Gay 2004 (Bordeaux, Pomerol). Een wijn met respectabele leeftijd. Een voorbeeld hoe wijnen evenwichtig en complex worden als de jaren toenemen. Ook ontdekte we dat deze wijn onmiddellijk uitstekend was, en haast niet evolueerde tijdens de avond.
  • Le Difese 2014 (Toscane, Bolgheri). Derde wijn van het gerenommeerde huis Tenuta San Guido. Dit is kleine broer van één van de beroemdste wijnen, nl. Sassicaia. De Sangiovese druif, die gemend is met Cabernet, nam in het begin het voortouw met fruit aroma’s. Later op de avond ontwikkelde deze wijn naar een zeer lekkere gerookte stijl en werd zo een favoriet.

verslag-bordeaux-blends-201611

  • Field Blend 2009 (Stellenbosch). Cabernet met Merlot uit Zuid Afrika… Meer moet dat niet zijn. Intense wijn met aroma’s van rood en zwart fruit, cederhout en kruiden. We zagen ons zo al op de eindejaarsfeesten. Het werd een top favoriet van de avond.
  • California kon niet ontbreken. De flamboyante Francis Ford Coppola Director’s Cut Cabernet 2013 was al onmiddellijk door iedereen geliefd. De producent vermeldde chocolade en koffie, maar bij de start niets van te merken. Opnieuw, later op de avond was het wauw: fruit, houttoetsen en inderdaad chocolade en koffie. De favoriet bevestigde zichzelf.
  • Parker Estate Terra Rossa Cabernet (Australië, Coonawarra). Een referentie voor de Bordeaux stijl. Meer kruidige toetsen in deze intense en complexe wijn. Een bijzonder frisse indruk.
  • Tot slot twee vreemde eenden… Eerst de Pegasus Bay Cabernet Sauvignon uit Nieuw Zeeland (2009), met schroefdop en volgens de producent te drinken binnen de zeven jaar. Bijzonder toegankelijke wijn. Vervolgens Argentinië met de Quimera van Achaval-Ferrer uit Mendoza. Een Bordeaux stijl waar de Malbec druif duidelijk present is. Mooi gemaakt op biodynamische wijze. Kruidig, aromatisch en je proeft de natuur door de atypische, doch lekkere aroma’s. Geen allemansvriend, maar wel een top wijn voor de liefhebber.

Proeft naar meer… Misschien volgende keer een avond rond Pinot Noir of Chardonnay “uit heel de wereld“.