Verslag sessie introductie tot wijn & proeven

wijnen in de sessie wijnproevenDe laatste dag van mei. Buiten is het grijs en regent het. De thermometer haalt de 15°C niet. Een mens zou er somber van worden… Maar, gelukkig starten we de avondsessie Introductie tot wijn & proeven. De Wondere Wijnwereld brengt zon, lachende gezichten en samen genieten we van onze hobby, wijn.

We starten met Belgisch schuim, Ruffus Blanc de Blancs. Deze schuimwijn, op basis van Chardonnay, is een mooie start van de sessie. Een lichte kleur en fijne parels. Aroma’s van fruit en gist, frisse zuren… We beginnen te begrijpen dat proeven wijn doet ontdekken.

We gaan een stapje verder. De Argentijnse Torrontes staat naast de Zuid Afrikaan, een Chardonnay, die gerijpt is op houten vaten (barriques). Beide wijnen zijn behoorlijk intens. Hun geur en smaak is sterk, sterker dan we hadden vermoed. Mooi om de verschillen te proeven tussen Torrontes, die gemaakt en gerijpt is in inox of cementen tanks en de Chardonnay die op hout gerijpt is. We begrijpen nu ook wat “body” en “afdronk” betekent.

Maar, dit is allemaal wit, hoe zit dat met rood? De Malbec, eveneens uit Argentinië, leert het ons. Topwijnhuis Catena Zapata weet perfect hoe een rode wijn te maken. Fruit, kruiden, hout, mokka & toast. Dit mag terecht een complexe wijn genoemd worden, want wat een pallet aan aroma’s.

blind proevenjpgTraditiegetrouw biedt WijnInZicht na de pauze topwijnen in een jasje aan. De wijnen worden blind geproefd, twee aan twee. We weten niet welke wijnen er staan, en proeven dus zonder vooroordeel… Gaande weg geven we meer informatie over land & streek of over de druiven… De Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland (Cloudy Bay) staat naast een Chablis 1er Cru (William Fèvre). Verrassend hoeveel tijd de Chablis nodig heeft om open te bloeien. We zijn verplicht hem meermaals te proeven om de wijn naar waarde te schatten. Voor wit kan ook gelden dat de wijn gekarrafeerd moet worden.

Tot slot twee rode kleppers, een Shiraz gebaseerde Australiër in vergelijking met een klassieke Bordeaux Haut-Medoc… De Australier is van 2005, meer dan 10 jaar oud en heeft schroefdop. Je ziet de vragende blikken in de ogen van de deelnemers? 10 jaar, schroefdop… en ja, wat een mooie ronde, complexe en kortom uitstekende wijn. De Bordeaux uit 2008 doet wat ie moet doen… “Ik ben de betrouwbare referentie, met mij leer je echt proeven”. Primaire aroma’s (fruit), secundaire aroma’s (hout), tertiaire aroma’s (tabak), je vindt ze allemaal. In de mond toont deze wijn wat men bedoelt met een “mooi evenwicht”, en natuurlijk heeft deze Bordeaux een behoorlijke body en lange afdronk.

De avond zit erop… helemaal vergeten dat buiten de zomer nog ver weg is. Wij hebben alvast genoten van mooie wijnen en leuke discussies.

WoW-201605lijst