Verslag: Wijn met gerecht sessie

Dinsdag was het D-day! Samen met Mirose Foodgarden en Dulst, wijn met advies, organiseerde WijnInZicht een uitzonderlijke food-pairing sessie. En we hebben genoten van uitstekende gerechten en wijnen. Bekijk de foto’s, en je zal beseffen dat je volgende keer moet inschrijven. Tijdens de sessie konden de deelnemers tevens gaan kijken in de keuken hoe één en ander klaargemaakt werd.

Na een korte introductie over food-pairing starten we onze gastronomische rondreis. 8 kleine gerechten, 7 wijnen stonden op het programma. Wat hebben we geleerd vanavond?

Dat Sancerre, en bijgevolg dus vele Sauvignon Blancs, topwijnen zijn om frisse, levendige gerechten te begeleiden. Een anti-pasta op basis van tomaat en burrata kaas bewees dit voortreffelijk. Een Bourgogne Chardonnay, toch niet de minste, had het hier wat moeilijker.  Maar de witte Bourgogne ging dan weer uitstekend bij Tongschar in een visbouillon met groen kruiden. En hier had de Sancerre, ondanks het groen, wat moeite met de rondheid van de bouillon. Sancerre en Bourgogne liggen op de landkaart niet ver van elkaar verwijderd, maar verschillen wel degelijk van stijl en smaak.

Een fris gekoelde rode wijn, kan dit wel… rood moet toch op “kamertemperatuur”,niet? We bewezen dat een mooie Spaanse Garnacha uit Navarra perfect is als hij fris gekoeld opgediend wordt. Ideaal bij BBQ, worst of pens… En, Sangiovese uit Toscane blijft voor velen de geliefde wijn bij gekruide vlees gerechten. Lam met asperges en kruiden béarnaise werd ideaal begeleid door deze Italiaan. En nu we toch de kans hadden, werd de witte Bourgogne (chardonnay, houtrijping… dus wat voller en complexer), bij dit gerecht opnieuw geserveerd. Béarnaise en asperges paste perfect bij deze witte wijn. Maar de oude wijsheid dat rood vlees om rode wijn vraagt, werd alvast met deze witte Bourgogne bevestigd!

En ja…dessertjes met zoete wijnen. Veel, veel beter dan koffie. Een sabayon op basis van passievrucht met de perfecte Moscato d’Asti, zoete schuimwijn uit Piemonte! Verrassend, lekker, fris en je wilt meer… En een Brownie aangevuld met een zoete rode wijn, uit de Maury regio.  Te onthouden bij deze laatste is dat chocolade, naast zoet, ook wat bitter kan zijn en dus de bittersmaak van tannine in de rode wijn versterkt.

De wijnen nog eens op een rijtje:  Coeur de Chardonnay – Brut van Domaine Rolet, Sancerre van Domaine des Clairneaux, Pouilly Fuissé van Domaine Thibert, El Chaparral van Vega Sindoa (Garnacha), Primo Riserva van Az. Provveditore, Moscato d’Asti (Dolce) van Tacchino en tot slot Mas des Mas – Chateau de Conas.