Viva Espana, ontdekkingsreis door Spanje

Donderdag avond, 19u00. Ondanks de files komen de eerste deelnemers al binnen. Spanje, vakantieland bij uitstek, maar ook wijnland bij uitstek. Vanavond staat vooral Catalonië, Navarra en Sherry in de kijker.

We starten met twee Cava’s, een Brut Nature en een Reserva Brut, beide van het huis Emendis-Puigmolto. Mooi, nu proeven we echt dat een “Brut Nature” beendroog is en dat een “Brut” ons minder droog en voller overkomt… Maar ook dat een Cava “Reserva” kleinere bubbels heeft, meer verfijnd is en evenwichtiger dan een gewone Cava. De Reserva Brut is fruitig, met lichte gistaroma’s en heeft voldoende body en afdronk om perfect naast Champagne te staan. Een aanrader.

vivaespana1-wijnenfotoSherry, het publiek is wat terughoudend. De Manzanilla van Lustau is een zeer fijne, droge Sherry. Ideaal als begeleider van oesters of schaalvruchten. Aroma’s van amandel, mineraliteit, wat gist… Niet de eenvoudigste wijn, maar voor de liefhebbers, puur genot!

Zowel schuimwijn als Sherry hebben specifieke productietechnieken die de aroma’s en smaken van deze wijnen sterk bepalen. De rest van de avond zijn gewone stille wijnen, nu ja gewoon, er zijn opnieuw een paar toppers bij.

We starten voor wit met de regio Costers del Segre in Catalonië. De wijn is een assemblage van Viognier, Muscat en Chardonnay. Behoorlijk intens en wat een aroma pallet: citus, steenvruchten, bloesem en kruiden. Een bewijs dat wijnen intens en mooi zijn, ook zonder houtrijping. De tweede wijn is uit Navarra: Chardonnay met houtrijping, volgens het Bourgogne recept. Het huis Nekeas maakt hier echt een klepper, prachtige hout aroma’s verweven met fruit en kruiden: mooi vol, wat boter… hmmm het water komt al in de mond. Deze wijn bij een mooie kreeft of visschotel is gewoon de top.

bigstock-Hands-Testing-Wine-Density-At--77313710Genoeg wit geproefd, over naar rood. We starten met de Spaanse traditie, een mono-cépage van de druif Garnacha. Het is tevens de verrassing van de avond. Wat een mooie smaak. Sappig, zacht en rond, fluwelen tannine… lekker. En de Garnache geeft ook mooie aroma’s van rood en zwart fruit, kruiden en vanille. Deze wijn bewijst opnieuw dat Navarra een topregio is. Ideaal voor bij de BBQ, als het weer opnieuw warmer wordt.

De avond sluiten we af met de toppers uit Catalonië: Priorat en Montsant. Ja, de Clos Galena 2009 (Priorat) is echt wel uitzonderlijk goed. Een complexe wijn, maar zeer toegankelijk tegelijkertijd. De meesten vonden dit de beste wijn van de avond, maar uiteraard Priorat is ook niet goedkoop. Kwaliteit heeft zijn prijs, dus voor speciale gelegenheden. De Montsant had wat moeite naast de Priorat, maar wist stand te houden en kon eveneens bekoren.

Op 12 mei is het vervolg van de ontdekkingstocht met regio’s als Rias Baixas, La Mancha, Rioja en Ribera del Duero. Tempranillo (rode druif) zal zeker schitteren. Ik kijk er alvast naar uit.

vivaespana201604-d1-lijstwijnen