Vrieskoude bedreigt wijngaarden!

We voelen het allemaal de laatste dagen, het is nu echt kouder dan tijdens de winter. Maar voor de wijnboeren in België, Noord Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland betekent dit crisis. Het is lente, de wijngaarden beginnen te ontwaken en bloeien… Wijnstokken hebben nu vooral zon en warmte nodig, geen vrieskoude en hagel.

De schade van de laatste dagen is aanzienlijk, enkele berichten en foto’s:

Loire: vele wijnboeren zijn geraakt, bepaalde regio’s rond Tours vrezen tot 50% oogstverlies.

aurelienIbanez-13112894_1317290751620924_3069590909132874596_oBourgogne & Chablis: Deze regio kent de lentevorst maar al te goed. Toch is het sinds 1981 geleden dat het eind april zo koud was in Bourgogne. Mensen spreken over hun kindertijd. De exacte grootte van de schade is nog ongekend. Wijnboeren proberen zich te beschermen tegen de vorst met warmtevuren of met watersproeiers, die een ijslaag rond de knop vormt en ze zo beschermt. De mens die zich beschermt tegen de natuurgrillen geeft echter ongelooflijke mooie beelden, zie deze link en steun onze wijnboeren. (foto (c) Aurelien Ibanez)

Zwitserland: Wijnregio’s in Zwitserland, oa. rond het meer van Genève en in de buurt van Neuchatel, zijn eveneens geraakt door de vrieskoude. Sommige regio’s wilden helikopters inzetten om zich te beschermen, maar kregen geen toelating van de overheid. Zwitserse wijnen zijn fantastisch en zeldzaam, maar zullen dit jaar waarschijnlijk nog duurder worden.

bevrorenKnopOostenrijk-wein2_5469844Oostenrijk: De regio’s in Burgenland (onder Wenen) en langs de Donau hebben eveneens prijs. Hier spreekt men van een 30% schade, uiteraard sterk verschillend van boer tot boer. Meer info via deze link, die de bevroren wijngaarden toont.

Ook andere streken zijn getroffen, zelfs Bordeaux, die van 30% schade spreekt. Voor België is de situatie nog wat onduidelijk, maar het is zeker dat ook wij getroffen zijn. Wijnbouw is een mooi beroep, maar vandaag is het opnieuw bewezen dat de natuur baas is. Sta even stil bij het werk dat de wijnboer doet om u te laten genieten van een glas lekkere wijn.