Waarom drinken wij weinig Duitse wijnen?

Ja, die vraag stel ik me vandaag meer als vroeger. Waarom heeft Duitsland zo’n slechte wijnreputatie? Ik moet eerlijk toegeven dat ik Duitsland ook vaak “vergeet” als wijnregio. Snel even overnachten als we naar Italië of Oostenrijk gaan, dat kan. Maar biedt Duistland niet meer? We geven zelf in onze WijnInZicht sessies uitstekende Riesling, Pinot Noir en Sekt (=schuimwijn). Duitsland heeft een gerenommeerde wijnuniversiteit in Geisenheim en ze verkopen bij de duurste wijnen ter wereld (Riesling). Dus Duitsers kunnen echt wel wijn maken. Waar loopt het dan mis?

De eerste en voornaamste reden is “zoetheid” in de wijn. Het Duitse kwaliteitssysteem “Prädikatswein” is (helaas) op suiker en zoet gebaseerd. Als je graag zoete wijnen drinkt, dan is dit prima. Maar eigenlijk is het zoet zijn van een wijn op zich geen absoluut kwaliteitscriteria. Bovendien vraagt de markt vandaag drogere wijnen. Dit betekent dat een wijn pakweg maximaal een 6 gram suiker per liter kan bevatten.

En waarom is zoet een uitdaging?

Zoete wijn is voller, en uiteraard zoet. Dat maakt food-pairing moeilijker, tenzij bij desserts. Voor wijnen, die wel zoet zijn maar niet zoet genoeg voor een dessert, is het opletten. Laten we deze wijnen gemakkelijkheidshalve half droog (of half zoet?) noemen. Dergelijke wijnen kan je moeilijk geven bij frisse, lichtere gerechten. Je hoort vaak dat je half droge wijnen “kan” gebruiken bij foie gras, Aziatische keuken of ja, bij de vollere gerechten in de Duitse keuken. Zeer beperkt in ons Belgisch-Europees menu te gebruiken.

Maar zoet (suiker) in de wijn heeft een tweede uitdaging, die vaak vergeten wordt. Zoete wijnen proef je. Je drinkt ze niet. Een lekkere zoete wijn geeft bij je eerste glas een ultieme wijn-extase. De wijn biedt een waaier aan aroma’s, is intens, heeft lange afdronk. Maar drink eens drie of vier glazen van een zoete wijn… Dan wordt de wijn al snel te zwaar. En het is niet de alcohol, want die is dikwijls relatief laag bij zoete wijnen. De samenstelling van zoetere wijn is anders, bijvoorbeeld het evenwicht tussen zoet en zuur… Dat maakt dat zoete wijnen voor de moderne wijndrinker eerder een niche product is. Een collega blogschrijver toont dat Cola een beter evenwicht heeft tussen zoet en zuur dan (goedkopere) zoete wijnen. (Zie The Liebfraumilch Complex, Engelstalige blog van Winenotes.be)

Zelfs vandaag vermelden Duitse wijnen te weinig hun suikergehalte. Voor moderne food-pairing is “Trocken” haast noodzakelijk. Eventueel kunnen wijnen met de classificatie “Halb-trocken” of “Feinherb” nog als droog genoeg bestempeld worden. Maar dit is zeer afhankelijk van de wijnboer en dus met voorzichtigheid te gebruiken. Als er geen vermelding op de fles staat, is het onmogelijk te voorspellen hoe de wijn zal smaken. En de “Prädikatswein” termen zoals Kabinett of Auslese zeggen uiteindelijk ook niets over zoetheid van de wijn.

WijnInZicht neemt de uitdaging op om uitstekende (droge) Duitse wijnen te ontdekken. Als startpunt kochten we het prachtige boek Wijnland Duitsland, uitgegeven door Stichting Kunstboek. Auteurs Gerd Brabant en Marc Roovers zijn echte specialisten in Duitse wijn. Het boek is een klepper van 400 pagina’s, doorheen alle Duitse wijnregio’s. Met uiteraard aanraders om wijnboeren te bezoeken. Maar ook met talloze tips over restaurants & hotels én zelfs wandelwegen. Het is eigenlijk ook een toeristisch boek. 
In plaats van kortbij een City trip te organiseren, wordt het voor ons dit jaar een gastronomische wijn & wandel trip doorheen Duitse wijnregio’s, kort bij huis: Mosel & Baden.

Het boek Wijnland Duitsland is een aanrader voor elke wijnliefhebber, zeker voor diegene die Duitse wijnen vandaag nog niet lekker vinden 😉.

Eerste bevindingen uit het boek: Duitsland (Rijn & Mosel) was honderden jaren geleden even belangrijk als Bordeaux. En... enkele topregio’s liggen binnen de 350 km van Brussel. Dat is even ver als Champagne en minder ver dan bv. Alsace…
  • Mosel. Zeker de regio tussen Trittenheim-Bernkastel- Cochem is zowel toeristisch als qua wijn uitstekend. Zie onze eigen blog Duistland-wijnland.
  • Rheingau & Pfalz. Met Rudesheim als Riesling centrum. Zie onze eigen blog Duistland-wijnland.
  • Baden, het deel dat langs de Franse grens (Alsace) ligt, met Durbach en Kaiserstuhl als wijnsteden. Uitstekende Pinot Noir in een frisse, mineraal strakke stijl.

Wordt vervolgd.. later dit jaar een reisverslag.