Voor elke wijn een eigen glas…

Vandaag een uitzonderlijke blog. Zoals G.J. Riedel zei “a day without a glass of wine is like a day without sunshine“. En als er iemand is die dit, met kennis van zaken, kan zeggen, dan is het Riedel. De glas producent voor wijnglazen en karaffen. Als je door hun website browst of door één van hun winkels wandelt, dan komt onmiddellijk de goesting naar een volgend glas wijn. Niet zomaar een wijn, maar de beste wijn die je in jouw kelder(kast) hebt staan. Recent heb ik een test van Riedel bijgewoond: dezelfde wijn proeven uit verschillende wijnglazen, elk met een eigen vorm.

Wijn “drinken” is in de eerste plaats wijn proeven. Wat bepaalt nu de stijl van de wijn:

  • de aroma’s van fruit, kruiden, hout, rijping…
  • de smaken zoals zoet, zuur en bitter
  • de structuur de we in de wijn voelen: tannine, alcohol; of romig, fluweel, waterig

Meer weten over wijnproeven, lees onze blog.

Bepaalt de vorm van het glas ons wijnplezier? Ja, inderdaad.

Het is algemeen gekend dat een wijnglas, als basis, tulp vormig moet zijn. Alleen dan zal de wijn aroma’s ontwikkelen bij walsen en zullen de aroma’s ook tijdelijk “gevangen” zitten in de buik van het glas. Er is trouwens een ISO standard glas, gebruikt door professionele wijnproevers. Maar er is meer.

Een wijnglas heeft 3 belangrijke aspecten:

  1. De rand van het glas. Moet zo dun mogelijk zijn, maar daarnaast kan de vorm ook belangrijk zijn. In het rechtse glas (foto onder) buigt de rand iets naar buiten. Het is echt straf, want dit zorgt ervoor dat je de zuren in de wijn sterker smaakt langs de rand van je tong. En wellicht ook iets minder accent op het zoete.
  2. Een bolle buik of een strakke buik. Ik heb het, voor alle duidelijkheid, over het glas. Een bolle buik (rechts op foto onder) versterkt duidelijk de warmere en diepere aroma’s zoals hout of rijping. Een strakke buik (links) versterkt eerder de mineraliteit, de frisheid van de wijn.
  3. De grootte en verhoudingen zijn eveneens essentieel. Proef zelf maar eens een rijke, complexe wijn uit een klein glas of uit een groot glas. De meeste wijn moeten kunnen ademen, ontwikkelen in het glas… dat vraagt voor ruimte.

Moet je voor elke wijn een ander wijnglas kopen? Niet echt.

Als je budget en kastruimte ongelimiteerd zijn, ja, dan kan je dit doen. Anders zal je een compromis moeten maken. Het standard glas (ISO) leunt meer aan bij het “strakke buik” glas hierboven besproken. Dit benadert het beste compromis. Zorg dan wel dat je een paar verschillende groottes hebt. Of als je dan toch verschillende glazensets zou kopen, kan je overwegen om zeker ook een “bolle buik” set te nemen…

Meer weten over “echte wijnglazen”, zie  Riedel website.