wijn met gerecht, onze sessie 2022

Twee jaar konden we door Corona geen Food-pairing sessie organiseren. Maar dinsdag 24 mei was het zover. Op onze vaste locatie, Bistro Bibois, konden we onze deelnemers ontvangen. Het principe is éénvoudig. We geven voor elke gang 2 gerechtjes en 2 wijnen. Bij elk gerechtje past een wijn, en bijgevolg zal ook elke wijn bij een gerecht minder of niet passen. Dat doen we dan 3x : voorgerechten (veggie of vis), hoofdgerechten (vlees), desserten.

Volg mee ons menu… van begin tot einde… Jammer als je er niet bij was 😉.

Op weg naar de zomer
Hoe kan het anders…  Seizoen oesters.

Prosecco Millesimato 2021 Brut (DOCG) – Follador  (Italië)

Prosecco Valdobbiadene Superiore op basis van 100% Glera-druif.
Frisse fruitige Prosecco. Een fijne, elegante schuimwijn en toch redelijk intens. Met een eigen karakter en aroma’s (citrus, bloesem, appel en noten).

De voorgerechten lieten ons ervaren dat Sauvignon Blanc ook in Zuid-Afrika het terroir perfect laat proeven. “Fynbos” geeft een floraal-kruidig aroma, of beter gezegd “sfeer” aan deze wijn. En een klassiek gerecht past uiteraard bij een traditionele Bourgogne Chardonnay. Maar onderschat de “Héritage” niet, fijn gedoseerd hout maakt dit de ideale BBQ zomer Chardonnay.

Lentedans
Aspergesalade & sinaasappelsalsa.
Prettig gekruid met limoen, honing, gember.

Vers uit de (lente)zee
Een klassieker: gebakken zeebaars, mousseline en grijze garnalen.

Pofadderbos Sauvignon Blanc
Strandveld – 2019 – Zuid-Afrika
Mooie wijn uit de Ward Elim (South-Coast regio). Citrus,”fynbos”, aromatisch fruit (passie-vrucht, druif). Romig en vol in de mond met oesterschelp-mineraliteit en presente natuurlijke zuren. En… een lange afdronk.​
Klassieke gisting en 5 maand sur lie op inox.

Héritage Pouilly-Fuissé AOC
Domaine Thibert – 2018 –  Frankrijk

Dé traditie: Chardonnay uit Bourgogne.
Licht mineraal, fruitig en een houttoets.
Krachtige aanzet in de mond, frisse zuren en wat boter. Vollere wijn met rijp fruit (perzik), ondersteund door het hout.  Zachte zuren.
Tot slot:  geniet van de mooie, fijne finale.
Rijpt sur lie, deels in inox cuves (30%) en deels in houten vaten (70%).

De hoofdgerechten waren beide gegrild, een ware drie-sterren BBQ. En daarom moesten de rode wijnen alles uit hun pijp halen. Priorat versus Bordeaux bleek de juiste keuze om de frisse stijl uit Spanje te vergelijken met de fijne, doch zachtere Bordeaux. Ook het gebruik van “Karafferen” kwam uiteraard in deze sessie aan bod.

Dartelend lentevlees
Lamsfilet omringd door  wortel en rozemarijn jus.

Verbluffende grill
Rund Tournedos met seizoen asperge en kruidenboter.

Fina Red Wine
Celler Hidalgo Albert  – 2015 –  Spanje

Uit Priorat, Spaanse topregio. Assemblage van o.a. Garnacha, Syrah en Cabernet…
Rijp rood fruit, met frisse, zoete kruiden, anijs en wat licht rokerig. In de mond elegant, krachtig en rond. De zuivere tannine geeft een frisse,  minerale afdronk.
20 dagen schilcontact, gevolgd door  12 maand rijping op Franse en Amerikaanse eik.

Château La Bridane Cru Bourgois – 2015
Frankrijk
Château uit Saint-Julien, de linkeroever te Bordeaux.  Assemblage van dé vier druiven.
Zwart fruit met gedoseerd hout. Volle smaak en lekkere aciditeit die aan de wijn levendigheid en elegantie geeft. Intense, geraffineerde finale. Een plezante wijn met interessante complexiteit en verfijning.
Klassieke gisting op inox. Rijpt 9 tot 16 maand op eikenhouten vaten, waarvan 2/3 nieuw.

De desserten… Ze lijken klassiek, maar elk had zijn geheimen, die we deels verklappen. De Sabayon werd zomersfris door limoen en de moelleux was van donkere chocolade. Daarom, geen rode zoete wijnen, want tannine zal vechten met de bittere fondant… Het werd een ware Italiaans zoete food-pairing…

Favoriet: de  (lente) Sabayon
Sabayon met verse vruchten.

Ultieme afsluiter…
Moelleux au chocolat.

Moscato d’Asti (Dolce) 
Tacchino  – 2020  – Italië
Uit het sprookjesland Piemonte: een klasse zoete schuimwijn met laag alcoholgehalte. Op basis van de Muscat-druif.
Aroma’s van rozen (floraal) en fruit: citrus, exotisch fruit, lychee en natuurlijk druif.

Vin Santo di San Gimignano
Poderi del Paradiso – 2014 –  Italië
De heilige wijn uit Toscane, mierzoet.
Heerlijk bouquet van amandelen en gekonfijte abrikoos. In de mond dadels, vijgen, honing, appels en gezouten karamel. Zacht en uitgebalanceerd door zijn opmerkelijke zuurgraad.
Druiven 3 maand gedroogd, dan gisting. Rijping: 48 maanden op eiken barrique van 100 liter.

Als extra verrassing gaven we de Tre Colli van domein Tessari (2018). Een rasechte Recioto di Soave. Op basis van de Garganega druif, en niet op hout gerijpt, maar wel in inox tanks en op fles. Bijzonder fruitig en complex. Totaal anders dan de Vin Santo… Mooi complementair bij de Sabayon.

We hebben genoten van de uitstekende gerechten en leuke wijnen… Uitkijken naar de volgende editie!
Bedankt aan chef en team van Bistro Bibois.