Wijn van de maand – januari 2016

Na de feestdagen, even wat lichters… en we gaan volledig buiten Europa. Een heerlijke frisse witte wijn komt uit Nieuw-Zeeland, waar het nu zomer is zoals je weet van de “Australian Open Tennis Championships”. Voor rood kiezen we iets krachtiger; Eigenlijk bespreken we de wijnboer, Zuccardi, een topper uit Argentinië, met 2 wijnen van hem op basis van Malbec…

Sauvignon Blanc 2014 – Mahi Wines Estate | Nieuw-Zeeland – Marlborough

 • terraceroad_normalWat proeven we? Nieuw Zeeland is het land van de Sauvignon Blanc druif en deze wijn toont dat ze daar ook goede, betaalbare wijn kunnen maken. We starten met een mooie, lichte strogele kleur. De neus toont onmiddellijk het karakter: frisse fruit aroma’s aangevuld met de typerende groen aroma’s van deze druif. Citrus, kruisbes, wat appel en pompelmoes en natuurlijk gras of groen. In de mond brengt de wijn onmiddellijk pret met levendige zuren en wat mineraliteit zorgt voor dat extraatje. De wijn is intens en met een lange afdronk. Zeer goede kwaliteit, die veel mensen zal aanspreken.
 • Food-pairing? Deze wijn kan perfect op een terrasje of als aperitief. Zijn intensiteit en lengte maken dat deze wijn tevens ideaal is bij zeevruchten of pure visgerechten.
 • Productie info? Domein Mahi Estate bestaat nog geen 15 jaar en één van hun specialisatie is “single vineyard” Sauvignon Blanc wijnen. Dit zijn wijnen gemaakt van de druiven uit één wijngaard. Daarnaast maken ze Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer voor wit en Pinot Noir voor rood…
 • Waar kopen? Ad Bibendum – Sint-Truiden, Jette en Antwerpen; zie http://www.adbibendum.be/. Prijs BTW inclusief: 13,45 € Deze wijn wordt voor Ad Bibendum gemaakt door het wijnhuis Mahi Estate (http://mahiwine.co.nz/).
 • Interesse in Nieuw Zeeland wijnen, volg onze opleiding Ontdek Nieuw Zeeland  of volg de hele reeks Ontdek de nieuwe wijnwereld in 40 wijnen

 

Malbec Q en Malbec Concreto– Zuccardi | Argentinië – Mendoza

Zuccardi is één van de toonaangevende wijnproducenten uit Argentinië, gekend voor hun innoverende aanpak. Ze verkopen hun wijnen zowel via de supermarkt (de Q series) als via de wijnhandel (Concreto).

 • Wat proeven we? Beide wijnen zijn verschillend, maar de Malbec druif levert steeds donkere, intense wijnen. Aroma’s van zwart fruit (zwarte bes, pruim) en kruiden, chocolade, woud of aardse tinten. Zuccardi laat tevens de natuur spreken; je zal dus ook groene aroma’s herkennen. Deze beide Malbecs tonen presente tannine, vandaar de kracht en structuur van de wijn. Ze hebben voldoende zuren, dat frisheid brengt. De ‘Q’ is de instap wijn, traditioneel gemaakt met rijping op hout.  De ‘Concreto’ komt uit een betere subregio en is gerijpt in beton (“Concrete”) vaten. Daardoor is er meer focus op fruit & kruiden, meer elegantie. Een modernistische wijn.
 • Food-pairing? Intense rode wijnen vragen natuurlijk het betere vleeswerk. Stoofpotjes, steak, lam… Gekruid (grill) of met een mooie saus. De ‘Q’ is meer herkenbaar met zijn houttinten; de Concreto zal verrassen. Tip: karafeer de wijnen een half uur vooraf.
 • Productie info? De Mabec Q heeft 12 maand gerijpt in Franse eiken vaten. De Concreto is gerijpt in betonvaten, met langdurig schilcontact. Deze wijn toont de druif en het terroir (oa. mineraliteit).  Zuccardi bestaat sinds de jaren ‘60 van vorige eeuw. Ze hechten groot belang aan “terroir” en streven naar wijnen met typiciteit. (http://www.zuccardiwines.com)
 • Waar kopen? Malbec ‘Q’ 2013 – Delhaize https://nl.delhaizewineworld.com –  Prijs BTW inclusief: 11,90 €
  Malbec ‘Concreto’ – Matthijs Wines www.matthys-wines.be  – Prijs BTW inclusief: 27,00 €
 • Interesse in Argentijnse wijnen, volg onze opleiding Ontdek Zuid Amerika of volg de hele reeks Ontdek de nieuwe wijnwereld in 40 Wijnen
Alle prijsinformatie en beschikbaarheid onder voorbehoud. Contacteer de winkels.
De foto bij deze pagina: Wijngaard in Argentinië San Juan regio 
(c) Wines of Argentina/Garcia Betancourt