Wijn van de maand december 2016 – schuimwijnen voor de feesten

Met het jaareinde in zicht, kan het niet anders dat we aan Champagne of andere schuimwijnen denken. Daarom een blog over speciale schuimwijnen, die elk een eigen uitgesproken karakter hebben. Verras je feestgasten en kies eens iets anders. Maar uiteraard, we kiezen enkel voor echte kwaliteit.

Gramona Imperial Brut 2010 | Spanje – Cava Gran Reserva

 • gramona-imperial-gran-reserva-2004Wat proeven we? Cava van een top huis, een uitzonderlijke wijn zonder meer. We starten met een mooie goudgele kleur. Fijne parels stijgen recht naar boven en duwen alle aroma’s in onze neus. Een delicate neus met florale toetsen, fruit (steenfruit) maar ook brioche (toast, gist). Dit doet even denken aan Champagne, maar dan komen daar Spaanse toetsen van oa. noten en kruiden… De frisse zuren brengen levendigheid en zin naar het volgende glas. Halfvolle body met wat boter of room indrukken en lange afdronk, die blijft nazinderen. Duidelijk een klasse schuimwijn.
 • Food-pairing? De schuimwijn is redelijk vol en rijk en kan dus perfect als aperitief, maar ook als begeleider van kreeft, gegrilde schaalvruchten of ook gerookte of gegrilde bereidingen.
 • Productie info? Gramona is een top domein met reputatie. Gemaakt uit enerzijds de Macabeo en Xarello druif, typisch voor Cava. Hieraan is een vleugje Chardonnay gevoegd, wat de kwaliteit ten goede komt. Het is een millésime en heeft meer dan 40 maand “sur lattes” in de kelders van het domein gerijpt. De “dosage” is een geheim recept, gerijpt in een Solera systeem (zoals Sherry gemaakt wordt) en geeft dus extra aroma’s aan de schuimwijn. Nu kopen en drinken, maar kan ook nog enkele jaren rijpen in je kelder.
 • Waar kopen?
  La Buena Vida– Mol
  Prijs BTW inclusief: 25,89 €
  Informatie over het domein vindt u op http://www.gramona.com/

Ruffus, Genoels-Elderen Zwarte Parel of Aldeneyck Pinot Brut | Belgische schuimwijnen

 • belgische-schuimwijnWat proeven we? Verschillende schuimwijnen. Ruffus staat het dichts bij Champagne. Komt uit Wallonië en wordt op dezelfde wijze gemaakt. Zeer delicaat, veel finesse en toegankelijk. Floraal, fruit en toast aroma’s. Gemaakt van 100% Chardonnay. Zoals ook De Zwarte Parel van Genoels-Elderen, die iets intenser is, meer fruit en hout. De Pinot Brut is een mengeling van Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir.  Geeft wat meer fruit expressie en wat mineraliteit. Drie mooie schuimwijnen, om tijdens de feestdagen te genieten met wijn van eigen bodem.
 • Food-pairing? Deze wijnen zijn ideaal als aperitief of bij het fijnere vis-werk.
 • Productie info? Alle schuimwijnen worden zoals Champagne gemaakt, volgens de méthode traditionelle.
 • Waar kopen?
  Belgian Wines
  leveren normaal deze drie wijnen. Nieuwe wereld wijnen leveren Aldeneyck.
  Prijzen van deze wijnen variëren tussen de 15 € en 20 €.
  Domeininfo (en verkoop): Aldeneyck, Genoels-Elderen, Ruffus.

Meer keuze aan schuimwijnen, lees Sprankelende wijnen, een top beleving of Champagne, keizer der wijnen!

Alle prijsinformatie en beschikbaarheid onder voorbehoud. Contacteer de winkels.