Wijn van de maand – Feestwijnen 2015

Met het jaareinde in zicht, kan het niet anders dan dat we een aantal feestwijnen in de kijker plaatsen, wit (Chardonnay, Zuid-Afrika) en rood (Sangiovese, Italië). En we kiezen deze keer voor echte topkwaliteit, wat uiteraard wel betekent… de duurdere prijsklasse. Serveer deze wijnen aan uw feesttafel en succes verzekerd.

Chardonnay 2013 – Cape Chamonix | Zuid Afrika – Franschhoek

 • Wat proeven we? Deze witte Chardonnay uit Zuid Afrika mchardonnay2013capechamonixag gerust naast zijn Bourgogne vrienden staan. We starten met een mooie strogele kleur omringd door gouden schitters. De intense en rijke witte wijn loopt over van aroma’s zoals hout, nootmuskaat, zuiders fruit (steenvruchten, tropisch fruit) en wat pompelmoes. De frisse zuren brengen levendigheid en zin naar het volgende glas. Volle body en lange afdronk maken van deze wijn een topper. Deze mooie evenwichtige wijn is uitstekend, een aanrader, die veel mensen lekker zullen vinden.
 • Food-pairing? De wijn is vol en rijk en vraagt naar rijkere gerechten. Perfect bij visbereidingen en wit vlees. Zowel paddenstoelen als kruiden gaan prima bij het aroma van deze wijn. Ook gerookte of gegrilde bereidingen. Dorade, kreeft, kip of (gevulde) kalkoen… deze wijn lust alles.
 • Productie info? Domein Chamonix is een top domein met reputatie. De wijngaarden liggen op kalk- met kleigrond, ideaal. Hand geplukte oogst en de wijn rijpt 11 maand in Franse eiken “barriques”, sur lie. Dit verklaart de complexiteit aan aroma’s alsook de volheid van deze wijn, gemaakt op dezelfde wijze als de beste witte Bordeaux of Bourgogne. Deze wijn is zeker tot 2018 veilig in uw kelder.
 • Waar kopen?
  Wijnen De Kok – Lier, zie http://www.wijnen-dekok.com/.
  Prijs BTW inclusief: 17,95 €
  Informatie over het domein vindt u op http://www.chamonix.co.za/

 

Brunello di Montalcino 2010 – Ferrero | Italië – Toscane – Brunello

 • Wat proeven we? Toscane, Montalcino regio. De top van de Italiaanse wijn wordt hier gemaakt. Ferrero is een klein familiebedrijf, maarbrunelloferrero2010 wat voor klasse wijn. Ook de De Standaard heeft deze wijn als beste verkozen. Diep robijnrode kleur, zoals het een Sangiovese wijn betaamt. Intens zwart fruit (bessen, kersen), kruiden, hout en wild of animale aroma’s verklappen dat deze wijn veel in zijn mars heeft en nog jaren kan rijpen in uw kelder. Mooie droge wijn met volle body en een lange warme afdronk. Ook hier leveren de zuren frisheid en is de presente tannine reeds zacht en fluweel. Ferrero is erin geslaagd een onwaarschijnlijk toegankelijke Brunello te maken, in het topjaar 2010. Eén van mijn favoriete Brunello’s! Gezien zijn prijs, een wijn te reserveren voor uw beste vrienden of familie.
 • Food-pairing? Deze wijn vraagt klasse en is bestemd voor het betere vleeswerk. Rundsvlees (Bistecca alla Fiorentina bijvoorbeeld), lam en natuurlijk wild. Dit alles geëscorteerd met seizoensgroenten, rijkelijk gekruid en Italiaanse pasta of ander lekkers.
 • Productie info? De Sangiovese druif is manueel geoogst en traag gevinifieerd. De wijn heeft meer dan 2 jaar in Franse eiken vaten van +10 hectoliter gerijpt en is gebotteld in mei 2013, waarna hij nog op het domein gerust heeft… Nu verkrijgbaar, maar zal eveneens snel uitverkocht zijn. Deze wijn is zeker tot na 2020 veilig in uw kelder.
 • Waar kopen?
  Dulst, wijn met advies – Blanden (bij Leuven) , zie http://www.dulst.be/.
  Prijs BTW inclusief: 33,09 €. (Bel eerst de winkel of de wijn nog voorradig is.)
  Informatie over het domein vindt u op http://www.brunelloferrero.it/
Alle prijsinformatie en beschikbaarheid onder voorbehoud. Contacteer de winkels.