Wijn van de maand – maart 2016

Deze maand kiezen we voor twee Belgische wijnen. De Belgische wijnboeren maken zich nu klaar om de eerste wijnen van de oogst 2015 te bottelen en op de markt te brengen. Beide wijnboeren bewijzen dat met een duidelijke eigen visie en streven naar kwaliteit succes verzekerd is. Clos d’Opleeuw, het enige wijnbedrijf met een clos (=ommuurde wijngaard) focust op één wijn: chardonnay met houtrijping. Duidelijke geïnspireerd door Bourgogne. Visie en doorzetting heeft geleid dat deze wijn internationaal geroemd wordt. Als tweede nemen we Domein Aldeneyck. Een andere visie, meerdere wijnen. Ook hier staat kwaliteit centraal. Geïnspireerd door Duitse en Franse kwaliteitswijnen, creëert Aldeneyck eigen typische wijnen, gedurfd maar o-zo-lekker.

Chardonnay – Clos d’Opleeuw | België – Haspengouw

  • clos-d-opleeuw-2012_jpgWat proeven we? Haspengouw, ommuurde wijngaard van 1ha met Chardonnay. De wijn: mooi goudgeel, helder… zoals we verwachten. De neus toont al direct het karakter. Elegante en fijne aroma’s van geel fruit, zoals appel, peer en abrikoos. Je waant je in een boomgaard. Tevens lichte houttoets met vanille. We krijgen het water al in de mond… We proeven een mond vullende wijn, met een droge, lange afdronk. De frisse zuren geven levendigheid en de “boter” maakt de wijn rond. Uitstekende wijn, gemaakt naar het traditionele recept van de top Bourgognes uit Montrachet. Echte klasse.
  • Food-pairing? Zo’n parel past bij kreeft, zeevruchten en vis. Gegrild, gekookt, gebakken in boter, met saus… het kan allemaal. Maar een glas op een mooie zomeravond buiten op terras met (wijn)vrienden… Dit is pas echt genieten.
  • Productie info? Manuele oogst, de wijn volgt een klassieke gisting en wordt vervolgens één jaar gerijpt in eiken barriques, de meeste zijn Franse eik maar er wordt ook één “Belgisch eiken vat” gebruikt. Nadien extra rijping van één jaar in cuve.
  • Waar kopen? Belgian Wines – Antwerpen, Melsele en on-line; zie http://www.belgianwines.com . Deze wijn is eveneens te verkrijgen op het domein: http://www.clos-d-opleeuw.be/. Prijs 25 € tot 30 €.

 


Pinot Noir Barrique – Domein Aldeneyck | België – Maasvallei

  • aldeneyck pinot noirWat proeven we? De Maasvallei… mooie dorpjes zoals Aldeneik, Rekkem of het Nederlandse Thorn… vakantiesfeer verzekerd. Pinot Noir Barrique is de wijn… we denken aan rode Bourgogne. Maar Aldeneyck heeft zijn eigen typiciteit, een mengeling van rode Alsace, nieuwe wereldwijnen en Bourgogne. Je moet het maar doen. Een heldere, donker, robijnrode wijn wacht in het glas. Even ruiken… een hele reeks van aroma’s: zwart fruit, braam kers, wat rood fruit, kruiden en hout. Ook de Pinot Noir aroma’s, die we associëren met “wild” of “natuur”, zijn aanwezig. In de mond proeven we een fluwele, frisse en halfvolle wijn. De rokerige of toasty aroma’s duiden op de hout rijping. Uitstekende Pinot Noir, één van mijn persoonlijke favorieten.
  • Food-pairing? Deze topwijn vraagt het betere vleeswerk, maar schuwt een mooie BBQ niet. En natuurlijk, vergeet de kaas niet. Je kan deze wijn tevens licht gekoeld opdienen (kelder temperatuur).
  • Productie info? De Pinot Noir wordt laat geoogst om een hogere complexiteit en kracht te krijgen. Alcoholische gisting wordt in inox tanks uitgevoerd, de druiven blijven 3 weken in het sap om al hun smaken, aroma’s en kleuren aan de wijn te geven. De wijn rijpt tot slot minimaal 10 maand in Franse eiken barriques.
  • Waar kopen? Nieuwe Wereldwijnen – Leuven en Zoersel, http://www.nieuwewereldwijnen.be/ of Belgian Wines – Antwerpen, Melsele en on-line; zie http://www.belgianwines.com . Deze wijn is eveneens te verkrijgen op het domein: http://www.wijndomein-aldeneyck.be/. Prijs 20 € tot 25 €.

Lees onze blog Belgische wijnen zijn top!

Alle prijsinformatie en beschikbaarheid onder voorbehoud. Contacteer de winkels.