Wijnoogst 2016

De wijnoogst 2016 is in verschillende regio’s grotendeels achter de rug. Het zal een spannend jaar worden, want de weergoden zijn dit jaar niet “wijn-gezind”, vooral voor Europa en Zuid Amerika. De wijnproductie voor 2016, een 256 miljoen hl, eindigt wereldwijd zo’n 5% lager dan in 2015. Italië heeft de grootste productie, een kleine 49 milj. hl, gevolgd door Frankrijk met net geen 42 milj. hl en Spanje met 38 milj. hl. De top drie blijft zo Europees en USA volgt als vierde met 22,5 milj. hl.

In Europa kennen vooral Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Portugal een terugval. Frankrijk had te kampen met ernstige weerschade (zie verder). Wereldwijd floreren USA, Australië en Nieuw-Zeeland, deze laatste met een stijging van +34%.  Zuid Amerika (Chili en Argentinië) wordt eveneens niet gespaard. Uitzonderlijke hoeveelheden regen (El Nino) valt er tijdens de oogst en ze verliezen 20% tot 30% in productie. Ook Zuid Afrika daalt met een 20%, hier echter veroorzaakt door extreme hitte en zon. Dat leidt tot “verbrande” druiven en kleinere oogsten.
Tot zover het slechte nieuws. De kwaliteit van de wijn is zeer goed. In Europa spreken haast alle gerenommeerde regio’s van een zeer goed wijnjaar, deels omwille van de lange, mooie nazomer.  Ook voor Zuid Amerika geldt dat wijnboeren die vroeg oogsten, mooie wijnen kunnen maken. Het koelere weer zou eveneens de wijnen daar wat extra frisheid kunnen geven.

Weerschade in Europa

  • Frankrijk: Bourgogne. De regio van Chablis en Beaune zijn het ergst getroffen. In Chablis zijn er wijnboeren, die significante delen van hun wijngaarden zwaar beschadigd zien. In juli is Beaune getroffen door erge hagelstormen. Champagne heeft schade zowel door vorst als hagel. Maar ook het uiterste zuiden van Frankrijk (Languedoc) heeft erge weerschade. In de zomer is er een ongeziene hagelstorm geweest waardoor zelfs sneeuwruimers moesten ingezet worden om straten vrij te krijgen. De wijnboeren, die ernstig getroffen zijn, krijgen de toelating om druiven uitzonderlijk aan te kopen bij anderen maar wel binnen dezelfde appellatie. De overheid zal verder steun voorzien aan getroffen wijnboeren. Er zijn zelfs wijnboeren die al aangekondigd hebben geen wijn in 2016 op de markt te brengen.
  • Portugal en Madeira kenden dan weer schade door de enorme bosbranden.

Meer info en foto’s:

Bourgogne-Chablis: Vrieskoude bedreigt wijngaarden!
Bourgogne-Beaune: : http://www.hln.be/hln/nl/8000/planet/photoalbum/detail/1677088/1298088/1/Onweer-vernielt-wijnoogst-in-de-Bourgogne.dhtml
Zuid Frankrijk: http://www.decanter.com/wine-news/languedoc-hail-damage-326464/ (Engels)
Madeira en Portugal: http://www.decanter.com/wine-news/madeira-and-portugal-fire-but-vineyards-safe-324791/ (Engels)

 

Bron cijfers: OIV International.