Wijnproeven, echt niet moeilijk

Wijnproeven is echt niet moeilijk en iedereen kan het leren! Om de juiste wijn te kopen of om de beste wijn voor uw diner te selecteren, moet je de wijn kunnen beschrijven en beoordelen. Daarom, leer wijnproeven volgens onze proefmethode. Dit biedt de mogelijkheid wijn in groep te bespreken, wijnen te vergelijken en de juiste wijn kiezen bij uw gerecht.

oog75x De Ogen: helderheid en kleur verklappen al veel van de wijn. Bijvoorbeeld bruine tinten kunnen duiden op “ouderdom”…
neus75x De Neus ontdekt de aroma’s van bloemen, fruit, kruiden, hout, mineralen, enz. Evolutie in waargenomen aroma’s (na walsen) duiden op bewaarpotentieel en kwaliteit.
mond75x De Mond smaakt de zoetheid (versus “droogheid”) van wijn, de présence van zuren of aanwezigheid van een bittertje. Het mondgevoel en de lengte van de afdronk spelen een belangrijke rol in ons emotioneel oordeel. De wijn raakt ons, doet dromen… kortom genieten.

Ogen

wijnproeven-zicht

– Houdt een wit papier achter uw glas.
– Houdt uw glas schuin.
– Bepaal de kleur
en intensiteit (hoe donkerder de kleur, hoe intenser).

Neus

  1. wijnproeven-reuk1Start zonder walsen. Ruik eventuele fouten (kurk, oxidatie,…). Bepaal dan de geurintensiteit of -sterkte. Ontdek de eerste aroma’s van bloemen, fruit, hout, rijping, enz.
  2. Wals & ruik opnieuw. Lucht laat wijn tot leven komen, ademen, verrijken… Detecteer de “ontwikkelde” aroma’s.
  3. Valideer de intensiteit van de geur en de complexiteit, dwzhet  aantal verschillende aroma’s, alsook de ontwikkeling van de aroma’s met het verloop van de tijd en het walsen.

Mond

wijnproeven-smaak1Wals de wijn rond in je mond en laat alle smaakpapillen genieten: alle kanten van de tong, tandvlees boven voortanden, het gehemelte… Zuig lucht en beleef de aroma’s sterker. Let op de structuur, het gevoel aan “gewicht” en “textuur” van de wijn in de mond… De hoofdsmaken van wijn zijn:
– zoet     vooraan op de tong
– zuur    zijkanten tong
– bitter  achterzijde tong
(de smaak “zout” is uitzonderlijk.)

wijnproeven-smaak2b

Werk de 6 stappen af.

  1. Droog tot zoet, draagt bij tot intensiteit en is belangrijk in onze appreciatie.
  2. Zuren brengen frisheid. Zuurtegraad stel je ook vast via de aanmaak van speeksel. Hoe meer speeksel… hoe meer zuren in de wijn.
  3. Tannine in rode wijnen geeft structuur en mondgevoel. We voelen tannine door het uitdrogen van het tandvlees boven de voortanden. Bittertje, indien aanwezig, dan meestal in de afdronk en geeft zin naar meer.
  4. Aroma’s: in de mond ruiken we dikwijls nieuwe aroma’s.
  5. Afdronk: tel de seconden na het inslikken… zolang je aroma’s proeft.
  6. Mondgevoel (body): hoe voelt de wijn in de mond…

Conclusie

Tot slot jouw kwaliteitsoordeel van de wijn. Uitmuntende wijn? Of raakt de wijn jouw?  Of is de wijn goed, maar ook niet meer? Aan de hand van punten of sterretjes kan je de wijnen een score geven.  Bij welk gerecht past de wijn? Vis, vlees; met een rijke saus of gekruid of gegrilld… En wat is het bewaarpotentieel? Niet eenvoudig, want je probeert te bepalen hoelang de wijn nog in je kelder goed blijft.  En, ga je de wijn kopen?
Meer weten over wijn kwaliteit, lees ons artikel Wijnproeven en zoektocht naar je smaakprofiel.

Volg van onze wijnopleidingen en geniet meer van je volgende glas wijn.

We gebruiken de proefmethode van WSET, je kan deze alvast downloaden:  WSET 2 gestructureerde wijnproefmethode.  Zie ook onze boekbespreking: Proeven als een Pro, die de KARAAT methode beschrijft, een alternatief voor WSET.

Laatste wijziging op 05/08/2022.