Wijnproeven en de zoektocht naar je smaakprofiel

Wijnproeven is voor elke wijnliefhebber een mooie uitdaging. We willen meer weten over wijn om nog meer te genieten. We proeven natuurlijk om een wijn te kiezen of aan te kopen. We lezen recensies van Bekende Wijnkenners, die wijnen proeven en uitvoerig beschrijven in krant, website of tijdschrift. Maar waarom bestaan er proefmethodes, waarom wijnen proeven? Alvast twee redenen.

Ten eerste willen we de kwaliteit van wijn bepalen, ten opzichte van andere wijnen. Hiervoor zullen we vier fundamentele kwaliteitsindicatoren definiëren, die we verder bespreken. Je mag ervan uitgaan dat haast alle wijnopleidingen of -kenners deze vier factoren gebruiken. Ten tweede willen we de wijn typeren. Is de wijn zoet of droog of een licht en fruitig terraswijntje of een krachtige smakenbom… Typeren van wijnen is nuttig om wijn te koppelen met gerechten en om uw eigen smaakprofiel te ontdekken. Iedereen heeft voorkeuren en iedereen zal bepaalde wijnen minder lekker vinden. Als wijnen in types opgedeeld worden is het makkelijker om wijnen te kiezen, die binnen je smaakprofiel vallen. Maar, over het typeren van wijn is er minder eensgezindheid in de wijnwereld. Ieder zal dus voor zich zijn smaakprofiel moeten samenstellen.

WijnInZicht biedt een unieke proefmethode aan, die u helpt wijnen te beoordelen, te kiezen of te bespreken met vrienden. Maar wijnproeven blijft subjectief en sterk afhankelijk van wat je zelf met wijn wil bereiken.

 

De vier fundamenten voor wijnkwaliteit zijn:

fundamenten voor wijnkwaliteit

Als deze 4 fundamenten volledig ingevuld zijn is de wijn “Uitstekend”, indien bepaalde fundamenten zwakker zijn of ontbreken zal het kwaliteitsniveau verminderen naar “zeer goed” of “goed” of…

Ontdek het zelf met volgende rode wijnen: Proef een gewone Côte du Rhône van 7€ naast een klasse Chateauneuf du Pape van 25 €. De Chateauneuf zal zeer intens zijn, zal een brede waaier aan aroma’s vrijgeven en zal in de mond een kracht tonen samengebundeld tot een éénheid. Frisse zuren, zachte en fluwelen tannine, ronde en warme smaken. De Côte du Rhône zal lekker zijn, maar zal naast de Chateauneuf haast op elk van de kwaliteitsfundamenten zwakker scoren. Dat is wat we bedoelen met verschillende niveaus van wijn kwaliteit. De wijn die je je zal herinneren is de Chateauneuf du Pape.

Type wijn en je smaakprofiel

Wijnen opdelen in types is niet éénvoudig. Hieronder volgen enkele voorbeelden van types. We tonen telkens een vergelijking tussen twee uitersten.

 • Fris, fruitig type versus complex en vol type. Fris en fruitig is bijvoorbeeld een terraswijn. De fruit aroma’s overheersen, de wijn vertoont hogere, verfrissende zuren en is best wat lager in alcohol. Complex en vol, dat is bijvoorbeeld de Chateauneuf du Pape hoger vermeld. Fruit, hout en andere aroma’s. Je ontdekt er steeds nieuwe telkens je proeft. De wijn heeft een lange afdronk, warmte, is rond en intenser.
 • Met hout versus zonder hout. Rijping van wijn in eiken vaten heeft een grote impact in aroma en smaak. Niet gemakkelijk voor de wijnboer om dit juist te doseren. Wijn met hout betekent dat de aroma’s van hout zoals vanille, kruidnagel of hout duidelijk aanwezig zijn. Zonder hout betekent dat die aroma’s minder sterk aanwezig zijn of volledig ontbreken.
 • Kracht versus finesse. Sommige wijnregio’s tonen kracht en intensiteit, een smakenbom. Voorbeelden vind je in de Zuidelijke Rhone, Puglia (Italië), Priorat (Spanje)… Andere regio’s betoveren door hun elegantie en finesse zoals Chablis (wit) of er zijn druiven zoals de Pinot Noir die dikwijls finesse in de wijn brengen. Wel wat moeilijker om deze twee te typeren.
 • Droge wijn versus zoete wijn. Het natuurlijk suikergehalte in de wijn bepaalt in grote mate bij welk gerecht de wijn past. Zoete wijnen kennen we als dessertwijnen en bestaan in wit en rood. Maar er zijn veel schakeringen in zoet. Champagne “Brut” bevat dikwijls meer suiker dan we zouden denken en kan dan ook soms iets zoeter smaken…

blind proevenjpgOntdek het zelf: Voor elk van de types vind je hieronder enkele voorbeelden, zodat je dit zelf thuis kan proberen. Nodig een paar vrienden of familie uit en koop één fles van elk type. Je geeft de twee uitersten gelijktijdig. Bijvoorbeeld de droge wijn naast de zoete wijn. Maar, je geeft de wijnen wel blind. Doe een zilverpapier rond elke fles of beter, je giet de glazen in buiten het zicht van de deelnemers. Laat hen proeven, bespreek de wijnen en laat de deelnemers de wijnen typeren. Zeg hen vervolgens welke wijnen ze proeven en welk type het zijn. Let wel: je proeft hier sterk verschillende wijnen. Drink steeds even wat water als je van wijn wisselt, anders zal het moeilijk zijn om de verschillen te blijven proeven! (leer hoe wijn proeven)

 1. Fris, fruitig type versus complex en vol type.
  1. Fris en fruitige wijn: een Beaujolais (bv. Domaine Trenel of Domain des Billards)
  2. Complex en volle wijn: Margaux uit Bordeaux of een Brunello uit Toscane (bv. Greppone Mazzi van Ruffino)
 2. Met hout versus zonder hout.
  1. Zonder hout: mooie Sancerre (bv. Domaine Lucien Crochet of Henri Bourgeois) of een Torrentes uit Argentinië (bv. Colomé)
  2. Met hout: witte Bourgogne (bv. een Meursault of een Puilly Fuissé van Domaine Thibert)
 3. Kracht versus finesse.
  1. Finesse: Pinot Noir uit Bourgogne (Beaune, Volnay) of probeer eens één uit Nieuw Zeeland
  2. Krachtbom: een Rioja (gran) Reserva of een Ribeira Del Duero uit Spanje
 4. Droge wijn versus zoete wijn.
  1. Droge wijn: een Italiaanse “Arneis uit Piemonte” (bv. van Nizza Silvano of Ceretto) of een witte wijn uit Soave Classico (bv van Pieropan)
  2. Zoete wijn: een Franse Beaumes de Venise (bv. van Domaine de Beaumalric) of een Sauternes uit Bordeaux (bv. de Petit Guiraud)
Laatste wijziging op 12/09/2018.