Wijnproeven, echt niet moeilijk… verslag van een boeiende avond!

Dinsdag 8 maart 19u30… 24 deelnemers zitten dorstig te wachten. Want in deze introductie sessie over wijn kwamen een hele reeks pareltjes aan bod. We starten met een prachtige Prosecco Valdobbiadene DOCG. Fris, fruitig en ook wat complexiteit… (schuim)Wijn maakt ons zo gelukkig, niet!

Dulst_wijnproeven201603Nu het echte werk voor de deelnemers. Twee witte wijnen staan naast elkaar: Een Alsace Riesling en een Languedoc Chardonnay gerijpt op hout… Welke aroma’s herkennen we? Welke wijn heeft de meeste zuren? Welke wijn heeft de beste kwaliteit? Bij welk gerecht passen de wijnen? Allemaal vragen die we in groep beantwoorden. Er is geen winnende wijn, 50% vindt de Alsace de beste en 50% de Chardonnay. Het gaat ook niet om winnaars, we leren verschillende types van wijn te appreciëren en we leren ook onze eigen voorkeur kennen. Hmm… niet gedacht dat er zoveel in wijn zat.

Vervolgens de overstap naar rood. Tannine, wat is dat? Kunnen we dat proeven? En wat doet dat met een mens? Ja, daarvoor moet je een mooie toegankelijk rode wijn hebben. De intense Valpolicella Ripasso speelt zijn rol uitstekend. Nu worden al heel wat meer aroma’s geroepen, en ja de zuren kunnen we nu ook al inschatten. Maar die tannine, dat is toch nog wat oefenen.

Het tweede deel van de sessie is al een ware test. We proeven een witte wijn, top klasse. En we proeven blind, dat betekent: De deelnemers weten niet welke regio, welke druif, wat voor wijn het is. Het is aan hen om de aroma’s en smaken te herkennen, de kwaliteit te beoordelen. Eerste extra vraag: Met welke druif is de wijn gemaakt? Dat is niet evident… Toch wordt er hier en daar een juist antwoord gegeven. Het is een Sauvignon Blanc, uit de Pouilly-Fumé appellatie (Loire). Klasse, top en ja deze wijn brengt velen in een roes.

Nu twee rode wijnen naast elkaar, eveneens beiden blind geproefd. We vertellen dat één wijn van 2007 is en één wijn van de Pinot Noir druif gemaakt is. De studenten leren dat de wijnkleur lichter wordt met de leeftijd én dat de Pinot Noir druif dikwijls ook een lichtere kleur geeft van in het begin… Hoe weet je dan welke wijn de oudste is? Door ruiken en proeven, een leerrijke ervaring. We hebben twee klasse wijnen staan, dus de appreciatie voor top wijn is duidelijk. De Pinot Noir uit Sud-Tirol is favoriet, de Chateau d’Angludet (Margaux,Bordeaux), uit 2007, is voor sommigen even wennen… Wijnen op leeftijd moet je leren drinken. Aroma’s van leder, tabak, woud enz… niet iedereen verwacht dit van een wijn.

Tot slot een zoete afsluiter uit de regio Maury (Roussillon, Zuid Frankrijk). De gedachten gaan bij iedereen naar chocolade, chocolat moelleux met rode bosvruchten, enfin… het water komt in de mond.

22u30… nog net op tijd afgerond. Nu opruimen en naar huis, dromen van de mooie wijnregio’s die we volgende vakantie toch eens moeten bezoeken.
Ontdek onze andere avondsessies en schrijf nu in. Hopelijk zie ik jullie op één van hen.
Deze sessie was in opdracht van wijnhandel Dulst, wijn met advies te Blanden, bij Leuven.

Dulstwijnroeven201603lijst