Verslag van de sessies Wijnproeven I & II

De vorige twee weken organiseerde we onze sessies over Wijnproeven, een heuse wijncursus! Beiden waren uitverkocht, twee keer 24 man. Onze eerste sessie “Wijnproeven, echt niet moeilijk!” wijdt u in tot de geheimen van wijnproeven als een professional. We leren met onze ogen, neus en mond wijnen te benoemen. Aroma’s en smaken worden geroepen… beoordelingen geveld.

wijnproeven in actieEr kwamen leuke wijntjes aan bod, zoals de Nekeas Allier. Chardonnay gerijpt in houten vaten. Een waar genot en dat voor die prijs. Maar ook rode wijn kon bekoren: De toegankelijke Valpolicella Ripasso deed zijn werk zoals gewoonlijk. Mooi rood fruit en kruiden, vol en krachtig genoeg zonder elegantie en rondheid te verliezen. Afsluiten deden we met een rode zoete wijn uit de AOP Maury (Zuid Frankrijk). De chocolade desserts konden we er zo bij denken. (Meer info: Wijnproeven, echt niet moeilijk.)

De tweede sessie “Wijnproeven II en de zoektocht naar je smaalprofiel” gaat verder. Hoe kan men de kwaliteit beoordelen bij het proeven, want dat is toch een belangrijk aspect van wijnproeven. We leren aan de hand van 4 witte wijnen de 4 kwaliteitsfundamenten te beoordelen: intensiteit, complexiteit, balans en lengte van de afdronk. Twee witte wijnen kwamen uit de Chablis, toch niet de eerste de beste wijnregio. De derde was een topwijn uit Oostenrijk (Sudsteiermark) en de laatste was een houtgerijpte Pouilly Fuissé… Ook de verschillen tussen de twee belangrijkste witte druiven kwamen uitgebreid aan bod: namelijk Chardonnay en Sauvignon Blanc.

wijnen uit de sessie wijnproeven

Dan naar rood… Na een vergelijking tussen een toegankelijke Beaujolais en een krachtige, pittige Tempranillo uit Spanje, kwam het echte top werk. Blind proeven we een Barolo en een Brunello. Twee topregio’s uit Italië staan naast elkaar… Maar in welke fles zit welke wijn? Een mooie zoektocht naar de verschillen start. En de kwaliteit: ja, beiden zijn uiteraard top, werkelijk uitstekende wijnen. En welke vindt je subjectief de lekkerste? Een beetje verrassend, want de Barolo won dit kleine wedstrijdje. We sloten de les af met een Côte du Rhône Village van… 12 jaar oud. En opnieuw konden we vaststellen dat de Rhône ongelooflijke kwaliteit brengt. Een “gewone” wijn uit de regio geeft na 12 jaar nog mooi rijp fruit en kruiden, zachte tannine en mooie zuren. Wie had dit kunnen voorspellen? Ja, het spreekwoord dat wijn beter wordt met de leeftijd kwam alweer uit… (Meer info: Wijnproeven en de zoektocht naar je smaakprofiel.)