Zomervakantie en wijnen ontdekken

Voor ons zit de zomervakantie er grotendeels op. Dit jaar bezochten we Sud Tirol (Italië), maar in de weg ernaar toe en terug kwam Rijn (Pfalz), Bodensee en Alsace eveneens kort aan de beurt. Laten we starten met de conclusie: Sud Tirol, Rijn en Alsace maken voortreffelijke wijnen. Fris, fruitig, mineraal… Maar ook vol, houtgerijpt en complex. Opvallend is dat deze drie regio’s in stijl en type  zeer dicht bij elkaar aanleunen. En, euh, Bodensee… daar is zowel voor wijn als wijntoerisme nog heel wat werk aan de winkel.

Eerst wat Toerisme info

De Rijn start toeristisch in Boppard en eindigt zowat ter hoogte van het stadje Spiers (Spyer). Beiden locatie -en er tussen- zijn zeker een bezoek waard. Mooie natuur en cultuur en mooie wijnen, als je wat gerichter zoekt. (zie onze blog.)

Alsace zal ik wellicht niet moeten voorstellen. Het wijncentrum is en blijft de regio Colmar tot net boven Ribeauvillé. Lekker eten, mooie wandelingen en uitstekende zomerwijn. (zie onze blog.)

Sud Tirol of Alto Adige. Noord Italië, aan de Oostenrijkse grens. Toeristisch is zowel de wijnstreek (Meran-Bozen-Trente) als de Dolomieten een topper. Deze laatste staan bekend als de mooiste Alpenregio. Een blog volgt nog…

 

Maar we zijn WijnInZicht, dus waar blijven die wijnen…

De Rieslings

Al deze regio’s maken Rieslings, top Rieslings. We bespreken er twee.

 • Aangekomen in Sud Tirol, zon en bijna 30°C. We hebben natuurlijk dorst. Op de patio van ons hotel, onder de wijnranken kiezen we onze eerste wijn… Een goedkope Riesling van een Coöperatieve. Dat is durven voor WijnInZicht. Maar ola, de verrassing was groot. We kregen een prachtige fruitige Riesling. Fris en mineraal-strak. Zoals een Riesling moet zijn. Niet te complex, maar met een mooi karakter. Ideale dorstlesser of mooi bij sla of lichte pasta gerechtjes.
  Producent: Kellerei St Michael Eppan
  Waar kopen: Buonsenso
 • Op onze terugreis stoppen we in de Alsace. ’s Avonds bij een etentje in een top Alsace bistro, met lokaal getinte keuken, bekijken we de wijnkaart. En een oude bekende stond erop. De Riesling “Clos des Capucins” van Domaine Weinbach, uit 2016. En ja, dit was echte top. Een complexe, volle Riesling met rijp fruit, mineraliteit, toast aroma’s… en ja zelfs een snuifje petroleum. Een waar genot om deze wijn bij gegrilde Sint Jacobsvruchten en schaaldieren te proeven.
  Producent: Domaine Weinbach
  Waar kopen: Young Charly

De Chardonnay

 • Ook hier bewijst Sud-Tirol kwalitatieve wijnen, in alle prijsklassen, met Chardonnay te kunnen maken. De Cooperatieve Girlan maakt een uitstekende Chardonnay, op hout gerijpt: De Chardonnay Flora. Een lichtere toegankelijk stijl waar fruit en hout aroma’s mooi verweven zijn, met o-ja ook het botertje in de aroma’s. Zeer mooie prijs/ kwaliteit. Maar uiteraard worden in Alto Adige ook top Chardonnay’s gemaakt, die alle Franse of internationale concurrentie makkelijk aankunnen. Wijnhuis Alois Lageder is hier een mooi voorbeeld met de Chardonnay’s Löwengang en kleine broer Gaun…
  Waar kopen:
  Cooperatieve Girlan -> Viva Vino.
  Alois Lageder -> Licata Vini

 

De Pinot Noirs

 • Sud Tirol, met opnieuw de Cooperatieve Girlan, is hier in staat om een zeer prijsbewuste en lekkere Pinot Noir Patricia op de markt te brengen. Mooi fruit, hout en animale aroma’s, zoals het een Pinot Noir betaamt. Fris en eigenlijk ook wat strak. Een mooi staaltje van een moderne Pinot Noir.
 • Pfalz, Duitsland, laat ook hier zien dat het meespeelt. Weingut Stachel is toch wel de verrassing van de reis. De jonge wijnboer ontvangt je uitgebreid op zijn domein. We proefden  hun “Ortsweine” (prijs onder de 9 €) en “Lagenweine Premium” (prijs tot 20€), kortom hun appellatie wijnen. Slechts één Lagenwein, hun duurste, kost 32  €. We proefden de Spatburgunder Johanniskirchel (prijs 12,90€), rijping op barrique. Zoals de Sud Tiroler is dit geen copy van Bourgogne. Maar fruit, hout, ronde complexiteit en body maken dit tot een excellente frisse Pinot Noir. Stachel is een klasse Weingut, vandaag (nog) aan zeer betaalbare prijs!
  Waar kopen: Wine in a bottle(helaas enkel beperkte selectie rood)

Bezoek je één van bovenstaande regio’s… ga dan even proeven bij de vermeldde domeinen. Check eerst wanneer ze open zijn.

Alle prijsinformatie en beschikbaarheid onder voorbehoud. Contacteer de winkels.