Boek: De wijnen van de Aosta Vallei

16 maart 2024 in
Boek: De wijnen van de Aosta Vallei
WijnInZicht, Peter Cattersel

Italië staat bekend om Chianti, Barolo en Sicilië, maar de wijnen uit Aosta zijn nog onbekend bij veel wijnliefhebbers. Gelegen aan de Italiaanse zijde van de Mont Blanc, wordt dit gebied vaak over het hoofd gezien terwijl we haastig door de Mont Blanc-tunnel rijden om zo snel mogelijk in Toscane of Rome te arriveren. Laat dit boek je meenemen naar dit kleine wijnparadijs. De auteur, Roeland Verbist, is gediplomeerd (DipWSET) expert aan de internationale Wine & Spirit Education Trust, en heeft meer dan 20 jaar ervaring in de Italiaanse wijnwereld.

Aosta vallei

Uniek boek over de kleinste, en ook hoogste, Italiaanse wijnregio.

Vol met tips om te bezoeken én te proeven

Roeland beschrijft in een vlotte stijl de appellaties van de wijnregio, waardoor het een ideaal vertrekpunt is om de geografische ligging, terroir, typiciteit en wijnen te ontdekken. Een van de eerste verrassingen zijn de prachtige hellingen, hoogtes en pergola wijngaarden. 

In het tweede hoofdstuk worden zo'n 15 lokale autochtone druivensoorten besproken, waarvan je er waarschijnlijk geen enkele kent (tenzij je er al geweest bent😉). Denk aan namen als Vien de Nus, Petite Arvine, Petit Rouge, enz.     


Het derde hoofdstuk neemt je mee langs de belangrijkste wijnproducenten (53!).  Familiebedrijven en Coöperatieven, kleine en grote, met transparante informatie over elk domein. In dit kleine gebied worden alle wijnstijlen gemaakt: van schuimwijn over wit en rood tot zoet. Genoeg keuze om te plannen welke wijnboeren je wilt bezoeken.

Ik vind het altijd fijn als een wijnboek naast informatie over de wijnregio ook tips geeft over culinaire hoogstandjes, accommodaties en bezienswaardigheden (zowel toeristisch als minder bekend). Doorheen het boek vind je diverse suggesties, en in deze laatste hoofdstukken zijn er nog eens een twintig extra tips toegevoegd.

Als wijnliefhebber kan ik dit boek van harte aanbevelen. Ik ben er zeker van dat na het lezen ervan, je volgende vakantie naar de Aosta-vallei zal zijn... Ikzelf heb alvast beslist om er in juni langs te gaan!

Te koop bij Licata Vini of on-line bij Skribis.