Replica Wine – kan je wijn kopiëren?

15 december 2022 in
Replica Wine – kan je wijn kopiëren?
WijnInZicht, Peter Cattersel

In juni 2018 meldde De Standaard een opmerkelijk artikel over een nieuw Amerikaans bedrijf “Replica Wine“. Dit bedrijft maakt gekende top wijnen na, in het laboratorium. Kort gezegd, ze analyseren chemisch een bepaalde gerenommeerde wijn en kopiëren die wijn. Nu ja, zij zelf zeggen dat ze geen exacte kopie zijn, maar geïnspireerd zijn door de “echte” wijn, die ze kopiëren. Hoe kan dit nu? In essentie bestaat wijn uit een aantal basis-componenten:

  • 85% water
  • 8% tot 15% alcohol
  • 2% componenten die de structuur, smaak en aroma’s aan de wijn geven. Denk aan suiker, tannine, zuren. Maar ook aan aroma molecules die wijnen naar citrus, aardbei, honing of hout doet ruiken.


Maar het blijft wijn! Ze vertrekken van echte wijn en bewerken deze dan verder met chemische componenten om de kopie af te werken. Het zal spannend afwachten zijn op controles die ze krijgen. De vraag is of de bewerkingen die ze doen wettelijk toegelaten zijn om het product wijn te blijven noemen? In de USA allicht wel, maar in Europa?

Volgens de Amerikaanse pers is het verschil tussen de kopie en de “echte” wijn nauwelijks te proeven. Dit is een uitzonderlijk prestatie, als dat waar is. Je kan en mag dit niet vergelijken met andere experimenten zoals blauwe wijn… Replica Wine gaat professioneel ter werk. Hun chemisch laboratorium is internationaal erkend als de grootse database over smaken en aroma’s van alcoholische dranken. Wellicht dat een samenwerking tussen de klassieke wijnwereld en Replica Wine een nieuwe positieve revolutie kan betekenen.

Update 2023 Het bedrijf bestaat nog steeds en verkoopt een aantal Replica wijnen (Chardonnay, Pinot Noir...). Ze 'typeren' hun wijnen naar een bepaalde appellatie of regio, zonder dat zij zelf wijngaarden in die regio hebben. Op hun site blijft het wel onduidelijk wat of hoe ze dit alles doen. Ze bestaan nog, dat alleen is een prestatie!


Volgende blog
Wat wordt 2024?