Met een Morgon/Côte du Py, Ch. des Jacques, 2010. Een heel speciale wijn: een Jéroboam Morgon Côte du Py. Eerst even wat uitleg over de fles en de herkomst van de wijn vooraleer we de tasting-ervaring beschrijven.
Een Jéroboam is een 3 liter-fles en stemt dus overeen met de inhoud van 4 standaard flessen wijn. De naam past in het rijtje van Magnum (2 flessen)….
Deze nomenclatuur bestaat zowel voor Champagne als voor stille wijnen uit de Bourgogne/Beaujolais. Is een grote fles louter prestige? Of is de inhoud ook beter? Welnu, de oenologen zijn het erover eens dat de wijn in een grotere fles langzamer rijpt en beter geschikt is voor langere veroudering. Tenminste als men de standaard bewaarcondities respecteert: de fles horizontaal leggen, constante temperatuur tussen de 10 en 15 °C, een redelijke vochtigheid, licht- en trillingsvrij.
De herkomst. Een Morgon Appellation Controlée…. komt uit de Beaujolais-streek. Vele denken bij Beaujolais meteen aan de Beaujolais Nouveau, een fris-fruitig en heel jong wijntje op basis van de Gamay-druif dat in de laatste decennia van vorige eeuw een steile opgang kende. Door echte wijnliefhebbers vaak geminacht als een wat minderwaardige wijn. Terecht of onterecht… dat laat ik in het midden.
Maar in ieder geval groeide sinds de eeuwwisseling terug de interesse in de meer terroir-gedreven wijnen uit de noordelijke Beaujolais: de 10 Beaujolais Cru-dorpen. De noordelijke Beaujolais sluit onmiddellijk aan bij de Mâconnais-regio (Bourgogne). Het klimaat is er semi-continentaal met al wat Mediterrane invloeden, en de bodem bestaat er voornamelijk uit graniet en schist. De wijngaarden liggen er vaak op Zuid-Oostelijke hellingen tegen de heuvels aan. Mede door de doorgaans oudere Gamay-wijnstokken en de langere inweking van de druivenschillen bij de vinificatie, hebben de Beaujolais Cru wijnen doorgaans wat meer body en meer verouderingspotentieel. Elk Beaujolais Cru-dorp heeft haar eigenheid. Van noord naar zuid hebben we Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnie, Côte de Brouilly en Brouilly.
Beaujolais "Cru's"
Net onder Mâcon bevindt zich één van de grootste wijngeheimen...
Deze regio straalt authenticiteit en puurheid uit.
Morgon is zowat in het midden van de Cru-dorpen. Morgon levert een wat vollere Beaujolais-wijn: Complex, krachtig en met een ouderingspotentieel van 5 tot 10 jaar. Typisch voor het Morgon terroir zijn de zgn. ‘roches pourries’ (vertaald: de rotte rotsen), een rotsachtige maar verbrokkelde bodem met een hoog ijzer- en mangaangehalte.
Morgon heeft bovendien 6 ‘Climats’. Een ‘climat’ is een specifieke wijngaard van bijzondere kwaliteit door de ligging, bodemgesteldheid of het micro-klimaat van het perceel. De naam van een ‘climat’ wordt dan ook op het etiket vermeld, in ons geval ‘Côte du Py’.
Nu weten we waar de wijn precies vandaan komt. Nog even aangeven dat het etiket 2010 als oogstjaar vermeldt. En dat de wijn komt van het Château des Jacques, in handen van het grote bekende Maison Louis Jadot.
Ere wie ere toekomt: m’n knuffelcontact had de Jéroboam fles liggen in de kelder. Na 10 jaar rijping heeft de wijn toch een redelijk robijnrode kleur, weliswaar met wat granaatrode toetsen.
In de neus voelen we wat prikkeling. Al gauw ontwaart zich een mooie complexiteit: enerzijds fruitige aroma’s van rijpe kersen, kirsch, veenbes en pruim. Anderzijds kruidigheid (kruidnagel) en een lichte vanilletoets. Tenslotte heerlijke tertiaire aroma’s van ‘sous-bois’, champignon, natte bladeren en struikgewas.
In de mond hebben we een elegante structuur met zachte tannines, alles heel mooi in balans. De afdronk is medium tot lang met vooral tertiaire smaken zoals paddenstoelen en een kleine plantaardige toets.
Een voortreffelijke wijn: een mooie balans, uitgesproken complexiteit, voldoende intensiteit en aangename evolutie in de afdronk. De wijn doet denken aan een heerlijk gerijpte top Pinot Noir uit de Côte de Nuit. Niet toevallig noemen de Fransen de geslaagde transformatie van gerijpte wijn met de expressie van het Morgon-terroir ‘morgonner’.