Ontdek de wijn uit California!

31 januari 2023 in
Ontdek de wijn uit California!
WijnInZicht, Peter Cattersel

“Discover California Wines.”

Zo noemt de marketing campagne van Californische wijnen. California is verantwoordelijk voor 90% van de Amerikaanse wijnproductie. Dit kan tellen als je weet dat de USA op de 4de plaats in de wereld staat voor wat betreft de wijnproductie per land. California, het land van zon, surfen, filmsterren… en van wijn. California staat aan de top van technologische innovatie (Silicon Valley), maar ook van wijn. Wit of rood California heeft een aantal sterhouders zoals Mondavi en Inglenook.

Over meer dan 1300 km staan de wijngaarden verspreid. Sommigen bakken in de zon (Central Valley) tot +30°C. Andere wijngaarden krijgen koelte, lokaal genoemd de “air conditioning”. De mist (“Fog”) vanuit de San Francisco bay koelt de wijngaard of de wind vanuit de oceaan brengt frisheid. Warmte en droogte zijn de grootste uitdagingen, alsook de talrijke bosbranden elk jaar. Maar de koelere regios aan de kust of op hogere gelegen heuvels/Bergen bieden een ideale omgeving om topwijn te maken.

 

California wijn regio’s

Napa Valley en Sonoma County zijn wellicht regio’s die u kent. California is opgedeeld in meer dan 100 wijn appellaties, verdeeld over 5 regio’s.

  • In het noorden, boven San Francisco is de regio North Coast met Mendocino (schuimwijn en wit op basis van Riesling bv.), Napa (De Bordeaux van California, hier startte alles), Sonoma (prachtige Zinfandel) en Carneros (de Bourgogne van California) als enkele bekende appellaties. Zowel uitstekende witte en rode wijnen, in deze eerder koele heuvelachtige regio’s.
  • In het midden (onder San Francisico) is de Central Coast met Monterey en Paso Robles als opkomende appellaties. Eveneens zeer gevarieerde wijnregio, wat minder gekend dan de Noordelijke buren, maar daarom niet minder lekker.
  • In het midden, meer inlands hebben we Inland Valleys, met Lodi als Zinfandel sterhouder en verder in het oosten de Sierra Foothills, oorspronkelijk de “gold rush” region, maar er staan ook de oudste Zinfandel wijngaarden.
  • In het zuiden, onder Los Angeles, Southern California, met Temecula Valley, wat minder bekende regio..

In de USA noemt men een appellatie AVA, wat min of meer de tegenhanger is van de Franse AOC en tot doel heeft betere kwaliteit te leveren. Wanneer een AVA ook nog eens uit een “Valley” komt, is het meestal de betere wijn uit de regio. County kan je dan weer vergelijken met een “Vin de Pays”, een wijn waar druiven uit een grote regio gemengd worden.

Druiven… leveren topwijnen

1976, “The Judgement of Paris“, waar de Californische wijnen in een professionele proeverij de Franse tophuizen versloegen. De jury was uitsluitend Frans en moest naast een aantal Franse topwijnen ook internationale wijnen “blind” proeven. California behaalde de eerste plaats en dat gaf nadien heel wat commotie in de Franse en buitenlandse pers. Er is een film over gemaakt, Bottle Shock. Hiermee stond de Californische wijn meteen op de internationale wijnkaart, een plaats die het niet meer zou afgeven.


In California staan meer dan 40 verschillende wijndruiven. De belangrijkste zijn de Franse druiven:

  • Chardonnay (in Sonoma bv. van het domein Schug) en Sauvignon Blanc (die men ook “Fumé blanc” noemt) voor witte wijnen.
  • Rode wijn: Cabernet Sauvignon in Sonoma en in Napa met bv. Inglenook of in de Santa Cruz Mountains met het domein Ridge Vineyards. Merlot of Pinot Noir in Santa Barbara met bv. Jensen Vineyards.

Maar California heeft ook een lokale druif als ster, de Zinfandel. In Napa Valley met bv. Frog’s Leap maar ook elders zoals in Lodi of Paso Robles. Zeker proeven, het geeft mooie kruidige, ronde en krachtige rode wijnen.


California is toerisme

Meer dan 20 miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Californische wijnregio’s. Voor de toerist is er genoeg te doen:

  • Steden: Golden Bridge in San Francisco, Hollywood in Los Angeles
  • Natuur reservaten als Redwoods met de hoogste bomen in Amerika of Yosemite National Park
  • Highway One, bovennatuurlijke route langs de kust en uiteraard surfing. En ja, Disneyland voor de kleinsten…
  • Ook wijntoerisme is goed uitgebouwd met verschillende “wine tours”.

Eén naam willen we toch vermelden, nl. Francis Coppola. Hij heeft zijn filmgeld geïnvesteerd in verschillende wijndomeinen, en biedt ook klasse “resorts” aan waar u in alle luxe verblijft en rondleidingen krijgt doorheen de Californische wijn en toerisme toppers. En als u als ster wil eten, bezoek dan het sterren (Michelin deze keer) restaurant The French Laundry. Alleen de naam is slecht gekozen; Rijke keuken en ongelooflijke wijnkaart. Helaas ook uw portefeuille zal geweten hebben dat u hierlangs bent geweest.

Meer info vindt u op discovercaliforniawines.com en visitcalifornia.com. “Enjoy California!”.
Alle foto's op deze pagina: Photo courtesy California Wine Institute.